15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
ArtikkelKonkursi „Raplamaa parimad ettevõtted” nominendid

Konkursi „Raplamaa parimad ettevõtted” nominendid

Konkurss „Raplamaa parimad ettevõtted 2020” on Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse (RAEK), Raplamaa Omavalitsuste Liidu ja Raplamaa Partnerluskogu poolt läbiviidav kõrgeim maakonnapoolne tunnustus ettevõtetele ja ettevõtjatele, kelle tegevus ning eeskuju on enim mõjutanud Raplamaa inimeste heaolu, suurendanud elanike tööhõivet ja sissetulekuid, muutnud maakonda atraktiivsemaks selle elanikele, külastajatele, investoritele; on aidanud kaasa maakonna positiivsele mainele ja arengule.

Konkursile esitati kokku 67 kandidaati, kellest unikaalseid ettevõtteid oli 60. Hindamise aluseks olid kandidaadi 2020. aasta tegevus ja majandustulemused.

Konkursil valitakse kõikide nominentide hulgast välja ka rahva lemmik. Oma hääle saavad anda kõik huvilised. Täpsem info veebilehel raek.ee. Kõik võitjad kuulutatakse välja pidulikul tunnustusõhtul 15. juunil Tohi Külastuskeskuses.

Nominendid on igas kategoorias esitatud tähestiku järjekorras.

UUSTULNUK 2020

Maidla Resort OÜ, Ragnar Sass

Ettevõte on turule toonud täiesti ainulaadse turismitoote. Rapla lähedal asub Maidla Nature Resort maidlaresort.com omanäolise luksusliku Loodusvillaga – vaiadele ehitatud minimaja Maidla soo serval mõisakompleksi külje all. Majutus Loodusvillas sisaldab ööd privaatses majakeses, kompleksi tuuri, personaalset teenindust ning imemaitsvat hommikusööki. Maidlas saab korraldada väiksemaid privaatseid sündmusi äsja renoveeritud hubases mõisa teenijatemajas. Mõnus vaheldus tähtpäevadeks, tiimiüritusteks või toidukoolitusteks. Eesti mikrohotell kandideerib Euroopa suurele arhitektuuripreemiale.

Minu Aasia OÜ, Margus Kalam

Minu Aasia brändi autor ja maailmarändur Margus Kalam on toonud Eestimaale tükikese Aasiat. Raplamaal Keavas loob ta nüüd ise Aasiat, segades kokku ja pakendades Aasia maitseid: india karri, marineeritud tšilli ja küüslauk, kõrvitsakarri, ananassi-tšatni jt. Tooted on hästi nõutud HooviOTT-il ja müügil poes Rabav Raplamaa. Sama rändur on kirjutanud ka reisiraamatu “Minu Aasia”.

Woodmoth OÜ, Martin Reeder

2020. a kevadel registreeritud puidust käsitööesemeid valmistava ühemehe ettevõte on tuule tiibadesse saanud Eesti Töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse toel. Läbinud alustava ettevõtja koolituse ja koostanud äriplaani, alustas Martin köögitarvetest ja ehetest. Lisandunud on aiamööbel. Nagu ettevõtja isegi nimetas, on turul konkurents tihe ja tuleb katsetada erinevate toodetega. Teada on, et töö laabub hästi siis, kui see tegijale endale meeldib. Martin on ühendanud hobi ning ettevõtluse.

VÄIKE JA TUBLI 2020

OÜ Ahtima, Erki Vall

2016. a alustas OÜ Ahtima Kaereperes täielikult renoveeritud kasvuhoonetes värskete salatite aastaringset kasvatamist. Toodang läheb valmistoidu valmistajatele ja poodidesse kaubamärgi „Naaberaia“ all. Kasvuprotsess on maksimaalselt automatiseeritud. Keemilisi putukamürke ei kasutata, tehakse ainult biotõrjet. Ettevõttes töötab 10 inimest, 2020. a käive oli ca 1,2 miljonit eurot.

Extracare OÜ

Ettevõtte põhitegevusala on klassikaline pesumajateenus nii era- kui ka juriidilisele isikule, samuti keemiline puhastus (teostajaks Pärnu üksus), pesutakso, vaipade ja pehme mööbli puhastamine.

Ettevõte on asutatud 2009. aastal pereettevõttena ning laienenud 2012. a. Siis avati ka teeninduspunkt Rappeli keskuses, 2018. a laieneti Pärnusse. 2020. aastal oli käive 163 541 eurot ning töötajate arv 6.

Tegutsemisaastate jooksul on ettevõte stabiilselt kasvanud, 2020. aasta kevadel viidi pesumaja üle gaasitoitele. 2021. aastal on plaanis koos Omnivaga tuua turule hoopis uus teenus – keemiline puhastus postiautomaadis.

Extracare toetab NÖFF-i, Rapla kirikumuusika festivali, Rapla korvpallimeeskonda. On olnud praktikakohaks Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli puhastusteenindaja abi õppesuuna õpilastele ning ka õpetajatele nende erialase kompetentsi tõstmisel.

OÜ Lillesahver

Selle asutasid 2016. aastal kaks ettevõtlikku noort inimest, Liina Silm ja Ivar Reidla. Lillesahver müüb lõike- ja toalilli, ka eksootilisi toataimi, erinevaid kingitusi koos lilledega; nad dekoreerivad ruume, valmistavad leinakimpe. Maakonnas esimesena hakkasid pakkuma kullerteenust, mis on saanud väga populaarseks ja muutus eriti oluliseks koroona ajal. Nende kimbud, seaded ja meened on rõõmu pakkunud paljudes kodudes ja üritustel. Ka kurbadel sündmustel on Liina seaded olnud leinajatele lohutuseks.

Poest lahkudes saab alati Liinalt kaasa head nõu ja abi, kuidas soetatud taime kodus edasi kasvatada ja hooldada. See kõik vajab pidevat enesetäiendust, õppimist, uute suundadega kohanemist ja loovust. Liina ja Ivar töötavad hea tandemina.

RABAV TOODE 2020

AS Adam BD LED-tehnoloogial valguslahendused, Ivari Roosileht

AS Adam BD on suurim jõuluvalgustuse tootja Balti riikides ning kogu Põhja-Euroopas. Ettevõtte loomisest saadik on erilist tähelepanu pööratud tootedisainile, mis käib käsikäes innovatsiooniga. Nii on jõulukaunistuste uus trend värvi muutev RGB-tehnoloogia, mida juhitakse DMX-iga. Selliseid tooteid eraldi programmeerides saab luua ka valgusetendusi.

Kõiki materjale ja komponente testitakse erinevates ilmastikutingimustes aastaringselt ja võetakse kasutusele üksnes need, mille töökindluses ollakse veendunud. Rõõmuga võetakse vastu kuitahes keerulisi väljakutseid, olenemata tellija asukohast ja töömahust.

Referentside nimekirjas on näiteks Canary Wharf, City Hall ja mitmed kesklinna tänavad Londonis, MGM hotellikompleks Macaus, kaubakeskus Floridas Tampa kesklinnas, mitmed kaubakeskused Stockholmis, pearaudteejaam, Vantaa lennujaam ja kaubanduskeskused Helsingis ning rohkesti objekte Balti riikides. 2020. a said nad teha koostööd Dubai EXPO 2020 Eesti paviljoniga ning lõid kaasa Eesti paviljoni valguslahenduste väljatöötamisel ja pakkumisel.

Minu Aasia OÜ

TOHI Distillery OÜ

Peaaegu viis aastat tagasi mõtles tänane džinnimeister Priit Palk, et miks mitte teha ise džinni. Sellist, mida teistel ei ole ja milles oleks parimad maitsenüansid, mis ühes džinnis olla saab. Idee oli sedavõrd haarav, et sellest vaimustusid ka Priidu sõbrad ja äripartnerid Siim ja Tormi ning asuti ühiselt tegutsema idee elluviimisega. Ajalooga hoone olemas, idee ka, aga kvaliteetse ja sobiva maitsega džinni valmistamine nii lihtsalt ei läinud. Eestis pole kuigi palju inimesi, kes omaks vajalikku haridust ja kogemust. Õige džinni retsepti väljatöötamiseks sai proovitud vähemalt neljakümmet erinevat retsepti, nõuandjateks sommeljeed, baarmenid ja teadjamad sõbrad-tuttavad.

Põhitoodangus on hetkel omanäoline murakanüansiga Tohi Nordic Dry Gin Cloudberry Mist, vürtsikas Tohi London Dry Gin ning rikkaliku maitsega Eesti arooniatega Tohi Aronia Infused Gin. Toodang on pälvinud mitmeid auhindu, sh saadi 2020. a parima Eesti käsitöönapsu kuldmedal.

ÄRITEGU 2020

AS Adam BD

Expolio OÜ Viljandi mnt 90 äri- ja korterhoone, Rene Heinsalu

Viljandi mnt 90 äri- ja korterhoone valmis Expolio OÜ eestvedamisel ja võeti kasutusele 2020. aastal. Tegu on vana ja väärika telliskivimaja laienduse ja ümberehitusega. Sealjuures säilitati fassaadimaterjal, milleks oli kunagi Rapla tellisetehases valminud telliskivi. Arhitektuurselt hästi läbi mõeldud ja silmapaistva valgustusega hoone asub vahetult Viljandi mnt ääres ja kaunistab oluliselt Rapla linna läbivat põhimaanteed. Arhitektuurse projekti teostas RAFAB OÜ, mille eesotsas on Raplast pärit arhitektid Peeter Liivandi ja Villu Scheler.

Kuigi tegutsetakse kogu Eestis, on Expolio peamisteks tööpiirkondadeks kujunenud Harju- ja Raplamaa. Hiljutised olulisemad Expolio OÜ objektid Rapla vallas on veel nt Rapla kultuurikeskuse renoveerimine ja kino ehitus, korvpallikooli renoveerimine jt. OÜ Expolio netokäive 2020. aastal oli 3,7 miljonit eurot ja ettevõttes oli 56 töötajat.

Ruunawere Hotell OÜ

2020. a investeeriti Raplamaa esimese spaa loomisse ca 200 000 eurot. Nüüd saab Ruunawere postimõisas ööbimisele lisaks nautida spaamõnusid: lõõgastuda saunades ja mullivannis. Ettevõte renoveeris hotelli aluse täiskeldri õdusaks ja mitmekülgseks saunakompleksiks, kus on mitu sauna ja puhkeruumid.


ERIPREEMIA PARIM ÕPILASFIRMA

ÕF ReCom, juhendaja Margot Sarv

Õpilasfirma disainib ja toodab valgusteid, mis on nii loodust säästvad kui ka silmale ilu pakkuvad. Juhtmevabad dekoratiivvalgustid on tehtud peamiselt puidust ja pleksiklaasist, milleks kasutatakse tootmisjääke tehastest ja ehitusobjektidelt. Ettevõte jõudis Eesti õpilasfirmade 24 parema hulka.

VANA KALA 25

Siiri Tamm, Harviker OÜ

Harviker OÜ on Raplamaal tuntud ja tunnustatud ettevõte, mis tähistas 2020. aastal väärikalt oma 25. tegutsemisaastat.

Ettevõte toodab vineerist ja plaatmaterjalist laste- ja koolimööblit Skandinaavia juhtivale koolimööbli turustajale. Artikleid on tootmises üle tuhande. Harvikerile kuulub kaubamärk Junior Living. Seda lastetoa mööbli sarja turustatakse disainerite ning rahvusvaheliste mööblimesside kaudu üle kogu maailma. Samuti toodab Harviker garderoobi mööblikomponente USA kontsernile.

Hetkel on Harvikeril töötajaid 85, käive oli 2020. a ca 5 miljonit eurot. Harviker OÜ on piirkonna oluline tööandja, oluline eksportöör, arenev ja edumeelne ettevõte, sotsiaalse mõtteviisiga.

Ave Tislar, Fleur OÜ

Fleur OÜ on 25-aastase tegutsemisaja jooksul kujunenud ilusalongist ilukliinikuks. Ettevõtte looja ja juht Ave Tislar on tuntud ning tunnustatud oma ala spetsialist, kes pole kordagi tegutsemisaja jooksul jäänud loorberitele puhkama, vaid järjepidevalt õpib ja areneb ning laseb seda teha ka oma tublidel töötajatel.

Edukas, uuendusmeelne ja jätkusuutlik, 3000+ püsiklienti, 25 aastat kogemust. Fleur OÜ on olnud 25 aastat stabiilsete majandusnäitajatega arvestatav tööandja Raplamaal.

Väino Sassi, Rapla Tarbijate Ühistu

Kui Rapla TÜ tähistas 2019. aastal oma 115. sünnipäeva, pidime tunnistama, et enam “vanemat kala”, võib isegi öelda “ärihaid” Raplamaal ei ole! Rapla Tarbijate Ühistu asutati aastal 1904 Rapla Ostuühisusena. Seoses nõukogude korra kehtestamisega Eestis 1940. a muudeti ühistu nimi Rapla Tarbijate Kooperatiiviks. 1991 taastus Eesti Vabariik ja kooperatiiv nimetas end ümber Rapla Tarbijate Ühistuks – seega juba 30 aastat tegutsenud vabas Eestis.

Ühistul on ligikaudu 200 töötajat ning 14 kauplust, sh Coop Konsumid, Coop lähipoed ja tööstuskaupade kauplus. Lisaks jaekaubandusele tegeleb ühistu toitlustusega. Koos 18 teise ühistuga kuulub Rapla Tarbijate Ühistu Eesti Tarbijateühistute Keskühistusse. Rapla Tarbijate Ühistu omanikeks on ühistu liikmed. Liikmete arv on 01.01.2020 seisuga 1441. Ühistu kõrgeimaks juhtimisorganiks on liikmete üldkoosolek, mille pädevus on reguleeritud seaduse ja põhikirjaga.

Žanna Randmaa, Sanni Kaubanduse OÜ

Žanna Randmaa on juba kaua aega pidanud Kohila vallas Prillimäel kohalikku toidupoodi Sanni Äri. Kaupluse olemasolu on väikese koha jaoks väga tähtis, seetõttu on see juba omaette väärtus. Ettevõtluse kõrval on Žanna Prillimäe küla aktiivne eestvedaja, kes valiti 2019. aastal Kohila valla sädeinimeseks. Ta on ka üks valla spordiaktiviste, kes suudab mobiliseerida Kohila esindusvõistkonda erinevatel aladel ja osaleb ka ise aktiivselt spordis.

Malle Heinsalu, OÜ Nerilon

Kohila alevi üks staažikamaid ettevõtteid Nerilon on suhteliselt vaikselt tegutsenud juba väga pikka aega. Puidutööstusettevõte asub Kohila tööstuspiirkonnas Jõe tänaval. Nerilonist on võimalik muuhulgas tellida ka nt „upitaja“ tõstuki teenust, mida mitmel pool vajatakse.

Andres Aasaväli, Trakmets OÜ

Ettevõttel on täitunud 25 tegutsemisaastat. Stabiilne ja hea tööandja Lokutal ja Eidaperes. On hoidnud ka praeguse kriisi ajal enda töötajaskonda ja isegi kasvatanud seda. Ettevõtte omanik ja juhataja Andres Aasaväli on Lokuta kandi pikaajaline ettevõtlik inimene, kes läbi erinevate ettevõtete hoiab kogukonnas ettevõtlust au sees.

Konkursikomisjoni liikmed

Katrin Klaebo, Ettevõtlikud Naised Raplamaal MTÜ juhatuse liige
Ülo Olm, Raplamaa Ettevõtjate Ühingu juhatuse esimees
Margus Nerman, Swedbank Rapla kontori ärikliendihaldur
Aare Lenk, Maksu- ja Tolliameti Rapla teenindusbüroo juhtiv konsultant
Janek Kadarik, SA RAEK juhataja, komisjoni esimees
Rita-Triinu Peussa, Raplamaa Partnerluskogu MTÜ tegevjuht
Tõnis Tõnisson, Raplamaa Sõnumite peatoimetaja
Mart Tilk, Märjamaa Ettevõtjate Piirkondliku Ühenduse juhatuse liige
Triinu Simkin, MTÜ Rabav Raplamaa juhatuse liige

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare