Rohelised Sõnumid: Mängulisel välinäitusel õpetavad hiidporgandid lastele looduse tundmist

0
175
Näituse ideeautor Jane Meresmaa-Roos näitab üht lapsemõõtu harivat porgandit. Foto: Marta Valgma

Autor: Mari Tammar

14. mail avati Kadriorus lastemuuseumi Miiamilla miniaias keskkonnateemaline välinäitus „Roheliste näppudega lapsed“, mis suunab lapsi samm sammu haaval loodusega sõbraks saama. Näitust saavad kõik huvilised muuseumiaias tasuta uudistada kuni suvehooaja lõpuni.

Lisaks toimuvad suvekuudel miniaias „Rohelised reeded“, kus külastusjuhtide eestvedamisel saab näitust uudistada, teha erinevaid aiatöid, mängida õuemänge ja meisterdada looduse teemadel.

Lastemuuseum Miiamilla on Tallinna linnamuuseumi filiaal, mis pakub lastele ja peredele mängulist keskkonda, kus kogeda ja õppida. Muuseum asub 1937. aastal Kadrioru lastepargi peahooneks ehitatud põneva arhitektuuriga puumajas ja on tegutsenud aastast 2009. Muuseumi taha on rajatud väikene miniaed, kus kollastesse taimekastidesse ja peenardesse on tänavu istutatud juba 37 liiki taimi. Lisaks on puidust sektorite abil loodud aeda mõnus istumissõõr, kus tehakse väiksemaid tunde ja õpitubasid. Aias on valmimas ka sensoorne rada.

Sellel kevadel hakkasid muuseumi miniaias kasvama aga muuhulgas ka hiidporgandid ja rohelised lapsed. Lastemuuseumi juhataja ja välinäituse idee autor Jane Meresmaa-Roos selgitab, et need lapsemõõtu erinevad kujud moodustavad näituse „Roheliste näppudega lapsed“. Kokku on näitusel seitse erikujulist tegevuspunkti (porgand, lehed, lapsed jt), mis tutvustavad seda, mida aias teha saab.

„Näiteks esimese rohelapse kuju suunab inimesi miniaeda avastama rohutirtsu hüpete abil või sibades nagu pisike sipelgas. Suurt puulehte uurides saab teada aga looduse mitmekesisuse ja putukate vajalikkuse kohta. Päikeselaua juures saab püüda linnamüra kõrvale jätta ja loodushelisid kuulata. Üks lapse mõõtu porganditest aitab aru saada, kuidas toimib taime elutsükkel ning kuidas looduses olevad asjad on loomulikus ringluses. Nõnda seisneb näitus tegevuspunktides, mis on mängulised ning annavad kogemuste kaudu juurde uusi teadmisi,“ räägib Jane näitusest.

Idee selline näitus teha küpses tema peas mitu aastat. „Minu loodusarmastus pärineb lapsepõlvest. Mu isa vedas mind kaasa rappa, metsa ja alati rääkis mulle puudest, taimedest, lindudest. Kuna tema oli nii kirglik loodusearmastaja, kandus see loomulikul teel minusse edasi ja nüüd ma ei saa muudmoodi, kui ma pean seda armastust edasi jagama. See on nagu väike seeme, mida sa külvad. Kui saad aru, et oled osa loodusest, siis sa tahadki teha kõike, et elukeskkond sinu ümber oleks puhas, õnnelik ja rõõmus,“ räägib Jane särasilmselt. Ta avaldab lootust, et näitus, muuseumi miniaed ning seal toimuvad sündmused aitavad lastel rohkem märgata end ümbritsevat keskkonda, tunda end osana sellest ning seeläbi teha loodussõbralikke valikuid.

Näitus sobib lastele alates kolmandast eluaastast, ehkki nii pisikesed looduseuurijad vajavad muidugi suurema loodusesõbra abikätt. Koolilapsed saavad näitust avastada ka omal käel.

Ehkki näitust saavad pered muuseumi miniaias uudistada ka omaette, toimuvad juunist augustini iga reede aias ka õuesõppe “Rohelised reeded”, kus külastusjuhtide eestvedamisel pistetakse näpud mulda, tehakse aiatöid, hoolitsetakse kasvama pandud taimede eest, uudistatakse näitust ja mängitakse aiamänge.

„Keskkonnaharidus on meie muuseumile tähtis, sest meie lapsed vajavad puhast elukeskkonda ja tervet koduplaneeti. Me peame astuma rohelisi samme, mõistma, et keskkonnasäästlik käitumine ongi ainus võimalik eluviis ja sellest peab saama normaalsus meile kõigile,“ selgitab Jane.

Välinäitus ja „Rohelised reeded“ teenivad aga veel teistki lastemuuseumi eesmärki. Nimelt kutsub Miiamilla sellel suvel lapsi erilise innuga vabas õhus liikuma. „See ei ole mingi saladus, et Eesti lapsed liiguvad järjest vähem ning veedavad palju aega ekraanide taga. Möödunud kooliaasta oli selles suhtes veel eriliselt keeruline, sest ka suur osa koolitööst tuli teha nutiseadmete vahendusel. Seepärast pakumegi oma suveprogrammis palju välitegevusi. Iga kuu korra toimuvad meil hoovimängupäevad, kus külastusjuhtide vedamisel saab mängida nii vanu kui ka uusi hoovimänge.

Lisaks pakume peredele mängulisi teemaringkäike „Kadriorg laste silmade kõrguselt“ ja 7-12-aastaseid lapsi ootame suvelaagrisse „Linnalaps looduses“. Ka välinäitus ja rohelised reeded pakuvad aktiivset tegevust värskes õhus,“ räägib Jane ning kutsub kõiki raplamaalasi Kadriorgu ning lastemuuseumit avastama.

„Muuseas, paljud minu lapsepõlvesuved on möödunud Lelles vanaema juures,“ lisab Jane, tundes rõõmu Raplamaaga seotuse üle.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare