Käsitöölane: Lammas annab kõik eluks vajaliku

0
58
Ajakirjanik Helerin Väronen. Foto: Siim Solman

Lambad on isiklikult ühed mu lemmikloomad. Kuni endal lambapidamise kogemus puudub, on vahel tore leida tuttavaid, kelle juures neid vaatamas saaks käia. Seetõttu oli külaskäik lahemaalammaste juurde nagu väike puhkus. Kaks tundi juttu läks nagu lennates ja vahepeal sai tallesid nunnutada ja väga vahvaid lambavillast ja -nahast tooteid imetleda.

Maalammaste puhul on kuidagi tajuda, et nende geenid justkui teaks, et nende esivanemad on meie esivanematega koos elanud. Sügad lamba pead, vaatad talle silma ja lihtsalt tajud seda sidet.

Eriti vahva oli seekordse külaskäigu ajal see, et me ei teadnud, kus Jäetmade karja suurem osa asub, kuid päev varem Kuusalu vaatamisväärsusi otsides sattusime just õige karja peale.

Ilmselt ise ma lambapidajana päris seda teed ei läheks, et kogu lammas ära kasutada, ehk peale villasaamise ka lammas ära süüa, kuid ma siiski austan väga neid, kes seda teevad. Inimene on niimoodi aastasadu talitanud ja nagu Imbi oma perekonnanimele vihjates sõnas, siis jäätmeid neil lambapidamisest praktiliselt ei teki. Kui nii suurelt lambaid pidada, ei ole see lihtsalt hobi või äraelamise viis, vaid tõesti elustiil.

Tegelikult on täiesti hämmastav, kuidas lambast saabki kõik tekstiilitooted kätte, tõesti vaid fantaasia on piiriks!

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare