Raplamaalt asus ajateenistusse 72 kutsealust

0
105
Illustreeriv foto: Siim Solman

Käesoleval nädalal alustas Eestis ajateenistust ligi 2000 noort. Kutsealustele lisandus ka 49 naist. Raplamaalt oli ajateenistusse oodatud 72 kutsealust, kelle seas sel aastal naisterahvaid ei olnud.

Kaitseressursside ameti esindaja Marke Teppor tõi välja, et Raplamaa noored asuvad teenima peamiselt 1. jalaväebrigaadis Tapa linnakus ja sõjaväepolitseis Tallinnas.

Värsked ajateenijad alustasid uut väljakutset oma elus 19., 20., ja 21. juulil. Nende teenistus kestab üksteist kuud ning tipneb järgmisel aastal suurõppusel Siil 2022. Kaitseressursside ameti peadirektori Marlen Piskunovi sõnul on seekordses kutses palju uut. “Alustame sellest, et 1. ja 2. jalaväebrigaadi kahe kompanii noored on kaasatud innovatsiooniprojekti “Tahan ajateenistusse!”.” Piskunovi sõnul on ettevalmistusi tehtud juba pikalt. Soovitakse hõlbustada noorte kohanemist militaarkeskkonnaga ja seepärast keskendub projekt sõduri baaskursusele.

“Noored tulevad ajateenistusse õppima ning tahame toetada nende motivatsiooni, soodustada eduelamusi, luua toetavat keskkonda. Sel eesmärgil oleme koostöös kaitseväega põhjalikult üle vaadanud sisseelamisprotsessi ning koolitanud hariduspsühholoogia teaduri Grete Arro ja meeskonnakoolitaja Margus-Tarmo Pihlakase abil värskete ajateenijatega vahetult tegelevaid ülemaid. Koolituse põhituum on parim tänapäevane õppemetoodika, n-ö tööriistakast, millega saab toetada ajateenijate õpimotivatsiooni ja kasutada erinevaid mälutehnikaid,” rääkis Piskunov.

Projekt kutsuti ellu Avaliku Sektori Innovatsioonitiimi veetava innovatsiooniprogrammi raames ja selle meeskonda kuuluvad lisaks projekti eest vedavale kaitseressursside ametile ka kaitsevägi, kaitseministeerium ning haridus- ja teadusministeerium. Projektijuht on antropoloog Helelyn Tammsaar. Piskunov ütles kokkuvõtteks: “Meie peamine eesmärk on motiveeritud ja asjatundlik reservväelane, kellel on tahe ja oskus Eestit vajadusel hästi kaitsta.”

Piskunovi sõnul on muudatusi veel, sest esimest korda on noortel võimalik ajateenistus läbida erioperatsioonide väejuhatuse koosseisus. “See on oodatud võimalus sõjaväelise väljaõppe tõelistele gurmaanidele – 11 koha peale oli tihe konkurents.” Lisaks kolisid ka paar üksust ning seepärast alustavad toetuse väejuhatuse ajateenijad teenistust Ämari asemel Paldiskis ning küberväejuhatuse omad Ämaris.

“Hea meel on tõdeda, et järjest populaarsem on klassidena ajateenistusse asumine. Eelmisel aastal alustas koos teenistust 17 klassi, nüüd lausa 27 ning 1. jalaväebrigaadi ja küberväejuhatuse saime suures osas täidetud just klassidega,” tõdes Piskunov.

Juulikutse ajateenijate tulevane sõjaväeline ametikoht üksuses eeldab 11-kuulist väljaõpet ja nendest koolitatakse tulevased ülemad, erialaspetsialistid ja autojuhid. Teenistust alustatakse kõikides ajateenijate väljaõppekeskustes: 1. ja 2. jalaväebrigaadis, sõjaväepolitseis, küberväejuhatuses, mereväes ja toetuse väejuhatuses. Esimest korda pakub väljaõpet ka erioperatsioonide väejuhatus. Teenistusse asuvad noored on üldjuhul keskharidusega. Omal algatusel alustab seekord teenistust 61 protsenti kutsututest.

Ajateenistusse kutsutakse kolm korda aastas. Järgmine kutsumine on 18.-19. oktoobril.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare