4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArvamusVaktsineerima kutsumine loosimiste kaudu on ebamoraalne

Vaktsineerima kutsumine loosimiste kaudu on ebamoraalne

Septembri alguses tuli Ravimiamet välja olulise sõnumiga: kingitused ja loosimised ei ole vaktsineerimise suurendamiseks sobiv meede. See oli igati sobilik tähelepanek olukorras, kus mitmel pool lubati vaktsineeritute vahel välja loosida nutitelefone ja veel igasugust kraami.

Loomulikult on teavitustöö oluline, kuid see ei tohi laskuda tasemele, et “Hei, tule siia ja lase endale süst teha. Pärast loosime kõigi osalenute vahel välja iPhone’i”. Ravimiametiga tuleb täies ulatuses nõustuda. “Viimastel nädalatel on avaldatud mitmeid vaktsineerimisele kutsuvaid kampaaniaid, milles pakutakse selle eest erinevaid hüvesid, kingitusi või viiakse läbi loosimisi. Ravimiamet mõistab hästi vajadust vaktsineerimise hõlmatust suurendada, kuid juhib kõikide vaktsineerimise korraldajate tähelepanu, et vaktsineerimise suurendamiseks pakutavad hüved kingituste ja erinevate loosimiste näol ei ole selleks sobiv ega kohane meede ning ei ole kooskõlas ravimite ratsionaalse kasutamise eesmärgiga,” seisis teates.

Vaatasin juba varem kõnealuseid loosikampaaniaid veidi altkulmu. See ei saa olla väärikas tegevus kutsuda inimesi vaktsineerimisele ning põhjendada seda ootusega võita uus nutitelefon. Eeldatavasti olid need kampaaniad suunatud noorematele inimestele, et kasvatada nende seas vaktsineerituse protsenti. Veel augustikuus korraldas Tallinna linnavalitsus kampaaniaid, kus kaitsesüsti saanud õpilaste vahel loositi välja auhindu. Linnavalitsus isegi uhkustas, et nende auhinnakastis on tuhandeid auhindu. Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart kiitis ETV otse-eetris 18. augustil sellele takka ja sõnas, et kindlasti ei ole tegemist seadusevastase tegevusega.

Võib-olla ei rikutud tõepoolest sellega ühtegi seadust, aga vähemalt sama tähtis on eetilisuse piir. Hoopis väärikam oleks kutsuda õpilasi vaktsineerima, demonstreerides neile kaitsesüstide vajalikkust. Teaduslikud argumendid on selles kontekstis igal juhul kõnekamad kui mõni uus tehnikavidin. Ja mida peaksid need lapsed ise paari aasta pärast tundma? “Läksin õnge. Lasin end mingil loosimisel ära moosida,” võib väga vabalt nende peast läbi käia. Inimese tervist puudutavad küsimused peavad olema ikkagi põhjalikult läbi mõeldud ning mitte johtuma lubadustest loosida välja värvilisi vidinaid.

Ravimiamet tõdes, et loomulikult on vaktsineerimine oluline, et hoida inimesed terved, ühiskond avatuna ja minimeerida tervishoiu koormust. Peamine argument saab aga olla ainult inimese enda elu ja tervise kaitse. “Teavituskampaaniad ja üleskutsed koos tasakaalustatud teabejagamisega on igati põhjendatud, et inimesed saaksid teha läbimõeldud otsuse ilma saadava hüve kaalutluseta. Palume kampaaniategijatel seda põhimõtet järgida,” edastasid nad sõnumi. Praeguseks ei ole loosimiste korraldamise osas menetlusi alustatud, kuid Ravimiamet ei välista, et seda võidakse edaspidi teha.

Kui on paigas teaduslikud põhjendused ja veenvad selgitused kaitsesüstide vajalikkusest, siis ei ole vaja nende ümber tsirkust teha. Info jagamine kampaaniate kaudu on igati sünnis, kuid niipea kui vaktsineerima kutsutakse mingi lisahüve abil, võib seda käsitleda juba manipuleerimisena.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare