5.5 C
Rapla
Teisipäev, 21 mai 2024
LisalehtLoodusest inspiratsiooni saanud ehted

Loodusest inspiratsiooni saanud ehted

Mõnel käsitööga tegelejal läheb mitu aastat ja palju katsetamist, et leida oma nišš – toode või tehnika, mis on just talle kõige sobivam, aga Toomas Mastik on mees, kes võib lausa kuupäevaliselt öelda, millal tema oma raja käsitöömaailmas leidis.
Viimased pool aastat on Toomas oma põhitöö ja kõigi muude hobide kõrvalt teinud naistele kõrvarõngaid. Materjalidena kasutab ta Eestis kasvanud puitu ja epoksiidvaiku. Saab öelda, et need kõrvarõngad on puhas käsitöö, kuna ainus elektriline tööriist, mida ta kasutab, on poleerija.
Kõik saigi Toomase jaoks alguse epoksiidvaigust, mis on teda pikka aega paelunud. Sellest vaigust tehakse koos puiduga imeilusaid laudu, mille tegemist Toomas Youtube’i vahendusel imetles. Huvi epoksiidvaigu vastu süvenes ja tal tekkis küsimus, mida see endast täpsemalt kujutab. Nii tellis ta väikese proovipartii, et sellega katsetada. Varasemaid kokkupuuteid väljaspool kooli tööõpetuse tunde Toomasel käsitööga ei olnud.
“Ma olen oma terve senise elu, kuni 20. märtsini 2021 arvanud, et mul on käed hoopis teisest kohast välja kasvanud, seepärast ei julgenud suure kogusega proovida. Mu kaasa ka naeris, et nagunii ei tule sul midagi välja, sa ju tead ennast. Ma tean tõesti iseennast, aga kuna mind see teema huvitas, siis ma proovisin,” rääkis Toomas. Esimene katsetus oli kandiline ripats. See tuli täitsa hästi välja ja Toomas mõtles, et proovib keerulisemat kuju, mida primitiivsete vahenditega, elektritööriistadeta teha saab. Valmis klassikaline südamekujuline ripats.
Toomase naine kiitis tulemust, kuid viskas õhku ka küsimuse, kellele ja milleks selliseid asju teha. Eks Toomas ise mõtles samamoodi, tema eesmärk oli ju lihtsalt katsetada, et ühel hetkel jõuda epoksiidvaigust ja puidust laua tegemiseni.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare