23.3 C
Rapla
Esmaspäev, 22 juuli 2024
ArvamusVaja on rohkem noori poliitikuid ja noorte ideid vallajuhtimisse

Vaja on rohkem noori poliitikuid ja noorte ideid vallajuhtimisse

Doris Lisett Rudnevs

Tänaste Rapla vallavolikogu kandidaatide keskmine vanus on 49 aastat. Ametisolevas volikogu koosseisus pole ühtki alla 30-aastast volinikku ning keskmine vanus on 54 aastat. Praegustel juhtidel on aga suur mõju kujundada ka tuleviku valla käekäiku.

Meie tänased Rapla valla noored on tulevased vallajuhid, elanikud, siinsed ettevõtjad, õpetajad ja tegusad kogukonna liikmed. Neid tuleb juba tänastesse otsustesse kaasata, et kujundada koos Rapla valla arengut.

Noored ei peaks saama kaasa rääkida vaid klassikalistel “noorteteemadel”. Selle all pean silmas noorsootööd, haridust, kultuuri- ja spordivaldkonda. Kõik need eelmainitud teemad on noorte jaoks igal juhul olulised. Siiski selleks, et noori päriselt otsustesse kaasata, tuleb seda teha valdkondadeüleselt. Näiteks peab noortel olema võimalus kaasa rääkida ka linnaplaneerimisel, ühistranspordi korraldusel, suurtes projektides ning investeeringute tegemisel. Vaid nii kindlustame, et noored tulevad pärast õpinguid Rapla valda tagasi ning rajavad siia oma kodu.

Rapla vallas elab 2021. aasta seisuga 2710 noort (ehk seitsme- kuni kahekümne kuue aastast isikut) ning 2728 üle 65-aastast elanikku. Kuigi suurusjärgud on peaaegu samad, käib üks pool elanikest palju rohkem valimas kui teine.

Miks siis ei käi noored valimas?

Põhjuseid on mitmeid, kuid üks neist on kindlasti ka see, et alla 30-aastaseid kandidaate, kes pürgivad Rapla valla volikokku, on kõikide nimekirjade peale vaid neli. Muidugi ei määra pelgalt vanus noortemeelsust ning noorte ideede suhtes avatud olekut, kuid noorte kandidaatide olemasolu on oluline.

Noorte mõtted ja ideed ei jõua tihtipeale valla juhtimistasandile, mistõttu on noortel tihtipeale tunne, et nende häälest ei sõltu palju. Kuid sõltub. Valimata jättes otsustab sinu eest keegi teine.

Mida tuleks teha?

Tuleks alustada sellest, et kaasata noori laiemalt valda puudutavatesse küsimustesse. Selleks peaks noortel olema võimalus osaleda kõigis volikogu komisjonides ning seal enda mõtteid ja ideid avaldada. Tuleb teha järjepidevat koostööd noortevolikogu ning õpilasesindustega, kes suudavad noorte ideid kokku koguda. Noori tuleb ka üldiselt toetada – nii üldist tuge ja toetust pakkudes kui ka rahaliselt, et noored saaks oma koduvallas korraldada sündmusi ja projekte, mis tugevdavad sidet Rapla vallaga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare