13.3 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
ArvamusVastus Margus Jaansonile

Vastus Margus Jaansonile

Janar Kirss

Vastus 13. oktoobril Raplamaa Sõnumites ilmunud Margus Jaansoni kommentaarile artikli „Eesti Arhitektide Liit tunnustas Okta Centrumit“ kohta.

Ilmselt Rapla avalikkus tunneb rohkem kaubamärke Stipend ja Tycroc, kui minu isikut. Minu hea sõbra ja äripartneri probleem on selles, et ta üritab demagoogidega viisakalt diskuteerida. Olen tänaseks läbi ettevõtluse olnud Raplaga seotud rohkem kui 10 aastat. Seoses sellega on mul tekkinud Rapla elust ja olust päris hea tunnetus.
Minu jaoks on aga endiselt üks aspekt, mis jääb Rapla puhul arusaamatuks. Kuidas saab mitte midagi silmapaistvalt positiivset korda saatnud inimene aastate viisi käia mööda avalikku ruumi ringi ja lihtsalt räusata? Räägime siin Juuru-aegsest vastutöötamisest Rapla vallale, omavalitsuste reformist, Juuru valla juhtimise juures tehtud rumalatest otsustest, mis tuli lõpuks Rapla valla maksumaksjal kinni maksta jne. Ja preemiaks edutatakse selline inimene nende „teenete“ eest volikogu esimeheks?
Raplamaal toimetava ettevõtjana olen ikka üldjuhul kutsutud iga-aastasele ettevõtluspäevale. Eredalt mäletan, et kui eelmisel aastal paneelvestluses küsiti investeerimisvõimaluste kohta Raplamaale, siis Jaanson ei vastanud mitte küsimusele, vaid hakkas ennast kiitma. Kõik osalejad olid algatuseks sunnitud pikka monoloogi kuulama tema laiast haardest kinnisvaras ja põllumajanduses. Avalikud andmed tema ettevõtlikkust siiski ei kinnita. Jaansoni ettevõtted seisavad sisuliselt tegevusetult. Osaühingu omamine et tee kedagi veel ettevõtjaks. Ma ei saa aru, miks poliitilistel ametikohtadel töötav inimene esitleb ennast igal võimalusel ettevõtjana. Aga ma ei peagi kõigest aru saama ja eks see küsimus ongi rohkem psühholoogidele.
Vaatamata sellele, et Jaanson ei ole minule teadaolevalt ettevõtluses midagi märkimist väärivat korda saatnud, nimetab ta mind, inimest, kes on Raplas uue elu andnud üle 7000 m2 suurusele hoonestusele, oma kommentaaris saamatuks ettevõtjaks. Kuigi ma ei ela Raplas, olen 10 aasta jooksul suurte summadega toetanud Rapla spordi- ja väiksemate summadega ka kultuuriüritusi ning selline on siis vallavolikogu esimehe suhtumine ettevõtjasse ja Rapla jaoks tähtsate tegemiste toetajasse.
Jaansoni kommentaar, et tema arvates on Okta Centrum üks Rapla linna sümbolitest, on taas demagoogia. Ajal, mil Jaanson oli Rapla vallavolikogu esimees ja arutati Okta Centrumi käekäiku, ei leidnud ta kaheksa (!) kuu jooksul mitte kordagi aega, et vastavatel aruteludel osaleda. Ja siis väita ajakirjanduses, et tal puudub info, on demagoogia meistriklass. Inimene ise hoidis aruteludest kõrvale, aga väga hea meelega panustab sopaloopimise ja valetamisega ajakirjanduses. Hilisem jutt mingisugusest hoolivusest on kergelt öeldes ebausutav. Aga kuna teema on kuum, sobib paadunud poliitiku jaoks muidugi poliitilise punkti võitmiseks iga vale.
Sama ebausutav on jutt kinnistu terviku säilitamise vajalikkusest. Kui faktidele otsa vaadata, siis Jaansoni juhitud volikogul oli võimalus kinnistu tervikuna ja valla jaoks soodsatel tingimustel omandada. Seda võimalust ta aga ei kasutanud! Kui vallajuht arvab, et Juuru põllule 300 krundiga Oxford Park’i nimelise arenduse taristu rajamiseks tasub vallal 6% aastas suvaliselt osaühingult laenu võtta (lisades, et korras rahaasjadega omavalitsused saavad pangast laenu suurusjärgus 1,5% aastas), siis on ilmselge, et sellise inimesega ei olegi mõtet kinnisvara arendamise ja -hindade üle diskuteerida.
Lõpetuseks kinnitan siiralt, et minul ei ole Rapla vallaga mingit kaklust kakelda. Mulle näib, et Jaansoni nimetatud kaklus toimub tema enda peas. Inimene mõtleb endale sobivaid narratiive välja ja tegeleb nende valede avaliku levitamisega.
Öeldakse, et demagoogia on omane eelkõige vääritutele inimestele. Ei jää üle muud kui nõustuda!

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Küsimus psühholoogidele
20. okt. 2021 14:24

Nartsissism (ennast imetlev, enesesse armunud) • Ülisuur oma erakordsuse tunnetamine, teiste ekspluateerimine, hoolimatus teiste vajaduste suhtes, erilise eesõiguse tajumine (näeb oma erilisust ja tohutut positsiooni, “teised on minu jaoks, mitte mina nende jaoks”). • Nartsissismil on kaks alatüüpi: sisemine ja välimine Nartsissism: väline • kõrge enesekindlus • kiitlemine – kiidetakse oma omadusi • enese erakordsuse tähtsustamine • vajadus saavutada enda imetlemine teiste poolt – tekib raev, kui keegi ei imetle mind (vajadus see inimene hävitada või spetsiaalselt selle inimesega tegelemine) Nartsissism: sisemine • ülitundlikkus • kõrge ärevus • kõrge ebakindlus • eneseimetlus – ise kiidab ennast, aga keegi teine teda… Loe edasi »

Maasikas
22. okt. 2021 10:41

Hr.Kirss ja co vist ei ole rahul, et kulutatud raha eest pole piisavalt privileege saanud. Lehest ei saa ka aru, milleks on vaja sitaloopimist kajastada. Järgmine nädal on ilmselt järjejuttu Jaansoni poolt oodata. Elus on palju ilusamaud asju millest kirjutada.