8.3 C
Rapla
Teisipäev, 17 mai 2022
spot_img

Käsitöölane: Birkast leitud koti kinnitustest inspireeritud kott

Kaire Saagpakk

Birkast, Hedebyst ja teistestki leiukohtadest on leitud puidust ja luust kottide kinnitusi. Neid on erinevas mõõdus (ligikaudu 20–30 cm pikkustena) ja erinevate kujundustega. Tõenäoliselt olid selliste kottide kandjad ja kasutajad viikingiaegsed naised, sest meeste juurest leitud kottidel olid teistsugused kinnitused.

Võib oletada, et kottide materjaliks on kasutatud nii villast kui ka linast kangast, samuti on tõenäoline materjal olnud nahk. Arvatavasti oli mõnes neist ka voodrit kasutatud – palju sõltub ju välisest materjalist ning koti otstarbest.
Vajalikud materjalid ja vahendid:
• Šabloon, puidust liist, saag (vineerisaag sobib väga hästi), lihvpaber (nr P240), puurid (nr 3 ja 5), akutrell, kangas (soovi korral ka voodri jaoks). Pikem pael, nöör või nahast pael, millega kott üle õla panna ja ühtlasi ülevalt kinnitada.
Alusta endale viikingiaegse koti tegemist šablooni valmistamisest ja seejärel kanna kujutis materjalile.

Sae koti kinnitused välja ja puhasta lõikeservad lihvpaberiga. Puuri vajalikesse kohtadesse augud – välimistesse servadesse puuriga nr 5 ja alumisse äärde puuriga nr 3 – puhasta ka need servad.
Lõika välja koti kangast osa ja soovi korral vooder. Õmble kott välimist serva pidi kokku. Voodriga koti puhul jäta esialgu lahti umbes 10 cm, et pärast ülemisest servast välise kanga ja voodri ühendamist saaks koti õiget pidi keerata, siis õmble see salapistetega kinni.
Nüüd jääb üle veel kott puidust kinnitustega ühendada. Võta nõel ja jämedam niit ning üleloomispisteid kasutades kinnita ülemine ja alumine osa. PS! Välimistes servades olevad suuremad augud jäta kindlasti vabaks.
Et kott kindlalt kinni püsiks ja käed vabaks jääksid, vii oma koti rihmaks olev pikem pael mõlemast puidust kinnitusosast läbi ja tee otstesse toekas sõlm.

Ja saadki muistsete viikinginaiste kombel kõndima minna.
Oma koti puidust kinnitusosad võid kaunistada – uurista sinna sisse muster või kasuta erinevaid toonimisvahendeid. Ka kangast osa saad kaunistada, õmble see kokku erinevate kangaste siiludest või tiki sinna muster, ammuta inspiratsiooni geomeetrilisest või arhailisest tikandist, kinnita peale vaselistest muster.

Lisainfo: https://eithni.com/wp-content/uploads/2016/07/AS-Birka-Bag-final.pdf

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised