4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
LisalehtKaiu lasketiirus on uut tehnikat

Kaiu lasketiirus on uut tehnikat

Autor: Virge Kuningas-Turu

Helistasin laskeinstruktor Endel Kaasikule ja kaebasin kohe ära, et Kaitseliidu Kaiu lasketiirus olevat kasutusel miski salapärane uus tehnika, millest keegi eriti midagi ei tea. Tegin siis püüdlikult, kuid pealetükkimatult ettepaneku, et ehk kirjutab ta selle kohta paar tutvustavat lauset. Endel oli kohe nõus. Aga mitte kirjutama, vaid veel parem: mind tiirus vastu võtma ja kõiki põnevusi reaalajas demonstreerima.

Nii selgus, et tänavu kevadel täienes Kaiu lasketiir kümne InBand’i elektroonilise märkleheseadmega. Tegemist on Soomes toodetud elektroonilise punktisüsteemiga 10 meetri õhkrelva ja 50 meetri püssi laskmiseks. Seega saab lasta õhupüstolit, õhupüssi ja sportpüssi. Endel Kaasiku sõnul kasutataksegi talveperioodil tehnikat õhkrelvade jaoks 10 meetri siselasketiirus, suveperioodiks viiakse aparaadid aga 50 meetri märgijoonele, kus neid kasutatakse sportrelvadega laskmisel kolmes laskeasendis (põlvelt, lamades, püsti). Sobiv sportrelv on sealjuures 5,6-millimeetrise ehk 22-sajandiktollise kaliibriga relv.

Uue lasketehnika toimimist ilmestavad lasud oli nõus tegema Naiskodukaitse liige Karis Söönurm, kes on Kaiu lasketiirus harjutamas käinud alates suve algusest. Need mõned näitlikustavad lasud õnnestusid tal hästi. Küsimuse peale, mitmes lask tavaliselt kõige paremini välja tuleb, vastas Karis, et sõltub muutujatest – esimesed lasud olevat ikka harjutamislasud, nii et kõige paremini õnnestuvat keskmised. “Kui käsi ära väsib, peab vahepeal puhkama ja relva teises käes hoidma,” selgitas Karis.

Elektrooniline märkleht sisaldab sisemist leedvalgustusseadet, mis teeb selle kasutamise siseruumis mugavaks. Lasu asukoha määramiseks kasutab märkleht mikrofone. Laskeandmed edastatakse traadita või juhtmevabalt rajakuvale. Monitorid siiski tehnikaga komplektis ei olnud, vajaliku koguse sülearvuteid eraldas tiirule Kaitseliidu Peastaap. Ekraanilt oligi võimalik vahetult näha Karise lasketulemusi. Kõik toimis.

Lisaks on Kaiu lasketiirus juba mõned aastad olnud elektroonilise liikuva märgi laskmise võimalus – optikaga õhupüssiga 10 meetri kauguselt. Märk liigub kahemeetrises laskeaknas kahel valitaval kiirusel – 5 sekundit ja 2,5 sekundit. Sellegi seadme puhul kajastab arvuti lasketulemust reaalajas.

Endli kinnitusel on nii uus kui ka veidi vanem tehnika igapäevases kasutuses. Ja laskma oodatakse igas vanuses inimesi, keegi pole uute seadmete kasutamiseks liiga noor ega liiga vana. Miks mitte korraldada Kaiu lasketiirus näiteks tagasihoidlik sünnipäev või tähistada muud tähtpäeva. “Tiiru õppeklassi on omal ajal kasutatud kõige erinevamatel otstarvetel, isegi pulmadeks ja matusteks,” ütles Endel muiates. Ta on Kaiu lasketiiru “hing” olnud juba aastast 1975.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare