-1.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
LisalehtPõhjakotkas: Naiskodukaitse – mitte ainult naistele!

Põhjakotkas: Naiskodukaitse – mitte ainult naistele!

Autorid: Reelika Rohuste, Nele Pernits, Kaja Heinsaar

Muidugi mõista nimest tulenevalt on levinud arvamus, et Naiskodukaitse liikmed saavad olla ainult naised. Kui mehi liikmeks kutsuda, saab esimese asjana vastuseks naeratuse saatel küsimuse, et mehed ja Naiskodukaitsesse, mis mõttes?! Aga just selles mõttes, et ka mehed saavad Naiskodukaitsesse kuuluda ja võivad naiskodukaitsjad olla.

Naised on väga tublid ja hakkajad, kuid mõnikord me päris ilma meesteta siiski ei saa. Nii ongi võimalus meestel olla naistele toeks ja hakata Naiskodukaitse toetajaliikmeks. Toetajaliikmeks saamisel lepitakse kokku, milles see toetus seisneb. Võtame näiteks evakuatsioonirühma, kus Rapla ringkonnal on puudus autojuhtidest. Meestel on sageli juhiloal rohkem kui ainult B-kategooria. Siin saavadki mehed appi tulla ja pakkuda naistele toetust, mida naistel on vaja: naised panevad evakuatsioonipunkti üles ja hoiavad seda töös, mehed saavad abistada näiteks autojuhina.

Kui meestel juhtub naistest rohkem teadmisi olema, on meestel võimalik koolitajana (instruktorina) toetada naiste väljaõpet. Olgu selleks kaardiõpe või laskmine, aga miks mitte ajalugu või midagi muud üldharivat. Ja reeglina on meestel füüsiliselt rohkem jõudu kui naistel, mistõttu on igal üritusel võimalik abistada millegi tõstmisel või püstitamisel või vedamisel. Võimalusi on niivõrd palju.

Kolonelleitnant Meelis Pernits on Naiskodukaitse Märjamaa jaoskonna toetajaliige olnud juba päris mitu aastat. Ta leiab, et kaitseväelasena on ta iga päev niikuinii seotud sõjalise riigikaitsega ja sinna panustamas. Naiskodukaitse toetajaliikmeks olemine on tema jaoks vaheldust ja teistsugust lähenemist pakkuv riigikaitsesse panustamise võimalus.

Tõtt-öelda toetas Meelis Naiskodukaitset juba ammu enne toetajaliikmeks saamist, olles perekondlikult organisatsiooniga seotud ja niimoodi ikka peaaegu igale üritusele õlga alla pannes. Meelis aitab sageli asju transportida, tõsta ja üles panna. Sama tihti lööb ta kaasa ürituste ja õppuste korraldamisel. Ta leiab alati võimalusi oma ideid pakkuda ja vajadusel ellu viia. Näiteks korraldab ta õppepunkte või tegevusi, viib läbi airsoft-relvadest laskmist jm. Meelis on Naiskodukaitses samamoodi südamega, nagu seda on naissoost tegevliikmed.

Naiskodukaitse Rapla ringkonnas on meessoost toetajaliikmeid viis. Lisaks Meelisele on seal näiteks Kaiu jaoskonna toetajaliige Jaan Saare. Jaan käis alguses lihtsalt naistega kaasas ja pakkus oma abi seal, kus võimalik. Mingil hetkel tegi ta asja ametlikuks ja hakkas Kaiu jaoskonna toetajaliikmeks.

Jaan lööb meelsasti kaasa näiteks noortega tegelemisel. Sageli leiame ta ka köögis kokkamas või mõnd muud tarkust jagamas. Igasügisene pannkoogitegu ei möödu Jaanita. Ükski matk ega laager ei möödu Jaani osaluseta. Traditsioonilisel Ekströmi marsil on Jaan alati riietunud temaatiliselt ja pälvis ühel aastal suisa kostüümipreemia. Olgu talgupäev või kohvikutepäev või sinilille kampaania või koolitee turvamine, Jaan leiab alati omale sobivat tegevust ja on pildil!

Nii et täpselt samamoodi nagu naised on ka mehed oodatud Naiskodukaitsesse. Koos tegutsedes saame palju rohkem tehtud ja üksteist täiendada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare