spot_img
1.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
LisalehtRohelised Sõnumid: Kodanikuteaduse raames vaadeldi samblikke üle tuhande korra

Rohelised Sõnumid: Kodanikuteaduse raames vaadeldi samblikke üle tuhande korra

Tänavu korraldas Eestimaa Looduse Fond koostöös TÜ ökoloogia ja maateaduste instituudi teadlastega kodanikuteaduse algatuse „Tähelepanu! Valmis olla! Samblik!”. Sellega kutsuti kõiki huvilisi üles kaardistama metsasamblikke.
Oktoobri lõpus lõpetati info kogumine. „Algatus läks esmamulje järgi väga hästi. Tundmatu samblik sai tähelepanu nii meedias kui ka koolides ning loodushariduslikult oli kindlasti tegemist igati õnnestunud algatusega,” ütles Kertu Hool.
Kokku tehti 1101 vaatlust ja 1720 fotot, millele püüti 91 liiki. Neile lisaks tegid koolid 164 harjutusvaatlust koos 218 fotoga. Kõige enam püüti pildile laiemalt levinud samblikke nagu löövesamblik, harilik jahusamblik ja harilik hallsamblik.
Korraldajaid üllatas aga see, et inimesed olid valmis ka erilisemaid ja ohustatumaid samblikke määrama. Nelja erilise liigi osas oli ka vaatluse kodulehel eraldi info välja toodud. Seega tuvastati vaatluse käigus ka haruldasi leide. „Väga tore oli tõdeda, et hulk inimesi tegid väga palju vaatlusi ja olid teadusalgatuse fännid,” ütles Hool.
Täpsemaid järeldusi teadlased veel teinud ei ole. Andmete analüüsimine alles käib ja täpsemad vastused peaksid tulema koos detsembrikuuga.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused