7.2 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
UudisedKogu info tõhustusdooside kohta

Kogu info tõhustusdooside kohta

Haigekassa

Uuringud on näidanud, et aja jooksul nii vaktsineerimise kui ka läbipõdemise teel saadud immuunsus nõrgeneb, eakatel rohkem ja kiiremini kui alla 65-aastastel.

Tõhustusdoos on eriti vajalik vanemaealistele, samuti tervishoiu-, sotsiaal- ja haridustöötajatele, kellel on oma töö tõttu suurem risk nakatuda. Vajadusel võivad tõhustusdoosi saada ka teised üle 18-aastased.
Tõhustusdoosi jaoks peab olema täisvaktsineerimisest möödas pool aastat, Jansseni või AstraZeneca vaktsiinidega vaktsineeritutel viis kuud.

Kui oled üle 65-aastane
Võta palun ühendust oma perearstiga. Tõhustusdoosiga vaktsineeritakse eeskätt just perearsti juures. Kui on plaanis perearsti juures teha ka tasuta gripivaktsiin ja sulle nii sobib, tasub mõlemad vaktsiinid teha samal päeval.
65+ elanikke vaktsineeritakse soovi korral ka teistes piirkondlikes vaktsineerimiskohtades. Palun broneeri aeg lähima vaktsineerija juurde telefoni teel või digiregistratuuris.

Kui oled tervishoiu-, sotsiaal- või haridustöötaja
Koolitöötajate vaktsineerimist korraldab kooliõde, kes vaktsineerib ise või suunab lähima vaktsineerija juurde. Võta ühendust oma kooliõega, kes annab edasised juhtnöörid.
Sotsiaalvaldkonna töötajad pöörduvad üldjuhul lähima vaktsineerija juurde. Hooldekodudes vaktsineerivad hooldekodu õendusteenuse osutajad.
Tervishoiutöötaja pöördub vaktsineerimiseks oma tööandja poole, kes annab edasised juhtnöörid.
Tõhustusdoosi on võimalik saada ka kõigis eelregistreerimiseta vaktsineerimispunktides.

Mis on tõhustusdoos
COVID-19 vaktsiini tõhustusdoos on kolmas kaitsesüst, mis on eriti vajalik üle 65-aastastele, kui vaktsineerimiskuurist on möödas vähemalt 6 kuud (Jansseni või AstraZeneca vaktsiinidega 5 kuud).
Omal soovil võivad tõhustusdoosi saada ka kõik alla 65-aastased täiskasvanud kuue kuu möödumisel täisvaktsineerimisest mRNA vaktsiinidega (Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty või Moderna vaktsiini Spikevax) või viie kuu möödumisel täisvaktsineerimisest Jansseni või AstraZeneca vaktsiinidega.
Praegu puuduvad andmed, et tõhustusdoosi vajaksid COVID-19 haiguse läbipõdenud, kes on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud või korduvnaktunud.
Immuunpuudulikkusega ja COVID-19 haiguse läbipõdenud patsiendid peaksid tõhustusdoosi vajalikkuse osas nõu pidama oma immunoloogiga.

Vaktsiin ja korralduslik info
Tõhustusdoosideks kasutatakse Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty või Moderna vaktsiini Spikevax sõltumata sellest, millise Eestis kasutatava vaktsiiniga on esmane vaktsineerimiskuur läbitud.
Viimase vaktsineerimise aja saab vajadusel üle kontrollida digitaalselt EL vaktsineerimistõendilt, Patsiendiportaali immuniseerimispassist või kollasest vaktsineerimispassist.
Vaktsineerimisjärgsed reaktsioonid on sarnased 2. doosi järgsete reaktsioonidega. Enamik neist on lokaalsed kõrvalnähud, oma olemuselt kerged ja mööduvad mõne päevaga. Praeguste andmete alusel on nende sagedus olnud veidi suurem kui teise doosi järel.
Tõhustusdoosi saab perearsti juurest või lähimast vaktsineerimispunktist. Info nende kohta leiab https://vaktsineeri.ee/covid-19/lahen-vaktsineerima/

Tõhustusdoos ja tõend
Pärast kolmanda süsti saamist tuleb Patsiendiportaali (www.digilugu.ee) sisse logida ja endale uus vaktsineerimistõend luua ning see sealt nutiseadmesse uuesti alla laadida või paberile välja trükkida.
Kui tõhustusdoosi korral on tegemist teise vaktsiinidoosiga – näiteks inimestel, kes said esimese doosina Janssenit või on pärast COVIDi läbipõdemist vaktsineeritud ühe doosiga kahedoosilisest vaktsiinist – tasub uus tõend luua Pfizer/BioNTechi Comirnaty vaktsiini saanutel 7 päeva ja Moderna Spikevax vaktsiini saanutel 14 päeva pärast tõhustusdoosi saamist. Senikaua saab kultuuriüritustest ja muudest kontrollitud tegevustest osavõtmiseks kasutada oma vana COVID-tõendit.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare