-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
UudisedTõhustusdoose saab nüüd teha varem

Tõhustusdoose saab nüüd teha varem

Alates 21. detsembrist saab Eestis COVID-19 tõhustusdoosi teha kaks kuud pärast Jansseni vaktsiinidoosi ja kolm kuud pärast AstraZeneca, Pfizer/BioNTechi ja Moderna esmase vaktsineerimiskuuri lõppu.

Aja saamiseks tuleb broneerida aeg patsiendiportaalis digilugu.ee, helistada riigiinfo numbril 1247 või oma perearstikeskusesse. Vaktsiine on Eestis piisavalt, nii et kõik soovijad peaksid saama tõhustusdoosi lähiajal ära teha.

Tartu Ülikooli uuringust selgus, et tõhustusdoosiga vaktsineeritutel on nakatumisrisk ligi kümme korda väiksem kui vaktsineerimata inimestel ja pea viis korda väiksem kui kahe doosiga vaktsineeritutel.

Tõhustusdoos on vajalik kõikidele täiskasvanutele, kuid kõige kriitilisem on see üle 65-aastastele, kelle puhul võib immuunsuse nõrgenemine põhjustada rasket haigestumist. Samuti on kolmas doos väga oluline riskirühmadega töötavatele inimestele ja kõigile neile, kellel on oma töö tõttu kõrgendatud risk nakatuda koroonaviirusega.

Tõhustusdoosiks saab valida Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty või Moderna vaktsiini Spikevax sõltumata sellest, millise vaktsiiniga on tehtud esmane vaktsineerimiskuur. Erandjuhtudel (näiteks allergiline reaktsioon mRNA vaktsiinile) võib vaktsineerija kasutada tõhustusdoosiks ka Jansseni vaktsiini.

Kui oled varem vaktsineeritud Pfizer/BioNTechiga, võid sellest hoolimata teha tõhustusdoosi ka Moderna vaktsiiniga ja vastupidi. Senised uuringud näitavad, et vaktsiinide segamine annab isegi tugevama immuunkaitse, kui tõhustusdoosi tegemine sama vaktsiiniga kui eelnev kuur.

Tõhustusdoosist tekib maksimaalne kaitse kahe nädala jooksul pärast süsti saamist.

COVID-19 läbipõdenud ja ühe või kahe doosiga vaktsineeritutele või korduvnakatunutele pole tõhustusdoos praeguste teadmiste juures vajalik.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare