-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusRepliik: Külmetav kirik

Repliik: Külmetav kirik

Valter Uusberg

Imeliselt lumine jõuluaeg ja aastavahetus on möödas, midagi jäi siiski kripeldama.

Rapla kirik 19. detsembri õhtul. Traditsiooniline (26. korda) noorte suur jõulukontsert, kirik kuulajatest tulvil, altari ees Riinimanda erinevad koorid, Rapla muusikakooli ansamblid, lauljad, flöödid, viiulid, orelirõdul Raplamaa noorte puhkpilliorkester. Nõudlik ja vahelduv kava lõpeb suure ühendkoori ühislaulmisega. Jõulusõnumi tegelik fookus on paigas ja puudutab nii noorte esinejate kui ka kuulajate avatud hingi. Miski siiski häirib – kirik on lihtsalt külm.

8. detsembril Viljandi baptistikirik, 9. detsembril Tallinna Jaani kirik, 10. detsembril Paide kirik ja 11. detsembril Haapsalu toomkirik. Filharmoonia kammerkoori ees seisab Pärt Uusberg. A. Bruckneri ja E. Elgari kõrval on kavas ka tema kirjutatud „Missa Tagore“. Rapla muusikasõbrad jäävad sellest kontserdist ilma, sest – kirik on lihtsalt külm (kontserdi korraldajad eelistasid tõhusalt köetavaid kirikuid Viljandis, Tallinnas, Paides ja Haapsalus).

23. juulil 2017 on valla ja koguduse esindajad allkirjastanud koostööleppe järjekordse versiooni, mille kultuuri peatüki 3. punkt ütleb, et „Rapla kirik on aktiivselt kasutatav hea kontsertpaigana, kus valla kooridel, ansamblitel, huvikoolide õpilastel on alati võimalus esineda. Kogudus teeb pingutusi esinemiseks hubasema keskkonna loomiseks.“ Tunnistagem – senised valla ja ka koguduse pingutused on olnud tänuväärsed, kuid perioodil septembrist maini pole „hea kontsertpaiga“ määratlus alati kohane – kirik on lihtsalt külm. Tänane esineja ja loomulikult ka kuulaja on muutumas üha mugavustundlikumaks, mistõttu meie hiilgav ja muusikute seas hinnatud akustikaga esindussaal jääb mitmel kuul aastas nn mugavuskonkurentsis üha enam kaotaja poolele.

15. detsembri Raplamaa Sõnumid teatasid reipalt, et Utilitas laiendab Raplas „kiriku ja Rappeli keskuse läheduses“ kaugküttevõrku, et sellega saaksid liituda Espaki uus kauplus ja ehitatav kaubanduskeskus. Miks mitte ka Rapla kirik?

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare