7.2 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
LisalehtKukitemuki: Filmisoovitus: Kadri Kõusaare film „Kõrb”

Kukitemuki: Filmisoovitus: Kadri Kõusaare film „Kõrb”

Peagi on oodata kinolinale uut kodumaist filmi „Kõrb”, mille looja on Kadri Kõusaar. Põhjuseid, miks seda filmi tasub uudistama minna, on mitu.
Filmisõpru võib esmalt kohe ahvatleda, et Kõusaar on intervjuus* avaldanud, et filmi algne stsenaarium, mis kandis nime „Surnud naine”, oli flirt Jim Jarmuschi „Surnud mehega”, mis on juhtumisi Kõusaare üks lemmikfilme.
Nüüdseks on film saanud endale nime „Kõrb”. Filmi on tutvustatud kui armastuslugu. Rootsi ajakirjanik Ingrid (Frida Westerdahl) röövitakse Siinai kõrbes Palestiina terroristide poolt. Ingrid aga armub ühte oma röövijatest. Ali (Ali Suliman) ülemus Moussa hakkab midagi kahtlustama. Lõpuks Ingrid küll põgeneb, kuid põgenemine võib osutuda illusiooniks.
Intervjuus on Kõusaar öelnud, et kõrbemaastik on teda alati huvitanud alates hetkest, mil 25-aastasena esimest korda Sahara kõrbesse sattus: „Kõrbes on mingi seletamatu ajatus, igavikulisus. On üks vanasõna, vist tuareegide oma: Jumal lõi veega maa inimestele elamiseks, aga kõrbe hinge leidmiseks. Ja nii see vist tõesti on.”
“Kõrbe” maailma esilinastus oli Lõuna-Koreas Busani filmifestivalil. Samal festivalil linastus 2007. aastal ka Kõusaare debüütfilm “Magnus”.
Filmi režissöör-stsenarist on Kadri Kõusaar, peaosades on Rootsi näitleja Frida Westerdahl ja Iisraeli näitleja Ali Suliman, lisaks astuvad üles Soome näitleja Jessica Grabowski (“Shadow Lines”) ning Rootsi näitlejad Magnus Krepper (“Queen of Heart”) ja Ann Petren (“The Bridge”).
Lisaks “Kõrbele” osaleb Busani Flash Forward võistlusprogrammis Juho Kuosmaneni Eesti osalusel valminud film “Kupee nr 6”, mis võitis Cannes’i filmifestivalil Grand Prix.
Kõusaar on varem toonud ekraanile filmid „Magnus” (2007), „Kohtumõistja” (2013), „Auster” (2014) ja „Ema” (2015).
Kadri Kõusaar on režissöör, kes võtab teha üksnes filme ja teemasid, mis teda tõeliselt köidavad. Vähim eeldus, mida endaga kinno kaasa võtta, on ootus, et film on huvitav. Kõusaare filmide maitse üle võib vaielda, aga huvitavad on nad kahtlemata. Arusaamatut eestlaslikku tühjust ja vaikimist tõenäoliselt samuti Kõusaare filmis kartma ei pea.
* Sauter, P., Tomberg, D. „Kadri Kõusaar: Kõrb on hinge leidmiseks”. Kultuur.err.ee. 10.06.2020

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare