14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusJuhtkiri: Avalik tunnustus ei saa sõltuda kellegi suvast või maitsest

Juhtkiri: Avalik tunnustus ei saa sõltuda kellegi suvast või maitsest

On mõistuspärane, et igasugusel inimtegevusel on eesmärk. Muuhulgas ka tunnustuse jagamisel. Sõltumata tunnustaja staatusest ja tunnustust vääriva teo (tegude) ulatusest, saab esiletõstmine olla saavutatu eest tänamine ja selle teistele eeskujuks seadmine.

Tänamise mõju ulatus sõltub muidugi tunnustaja staatusest. Ja tunnustajal (see on tähtis!) peaks olema piisavalt mõõdutunnet, et mitte naeruväärseks muutuda. Me kõik olime alles hiljuti vaimustuses Niina Petrõkina sooritustest, mida krooniti EM-i 8. kohaga. Aga kui nüüd mitmed Eesti spordiliidud kuulutaksid tähelennu teinud tütarlapse aasta parimaks sportlaseks, siis kutsuks see avalikkuses kohe kindlasti esile jahmunud õlakehituse – oli, ja siis?

Täpselt samuti mõjub sõnum Rapla Maakonna Spordiliidu juhatuse ülejäänud spordiavalikkusega kooskõlastamata jäänud otsusest kuulutada maakonna parimaks sportlaseks Ott Tänak. See, et Otti tunneb peaaegu kogu Eesti ja Niinat väike hulk iluuisutamise fänne, ei muuda antud juhul mitte midagi.

Rapla maakonna parima sportlase tiitel peaks tähendama, et selle pälvijal on teeneid Rapla maakonna ees ja et Rapla maakond saab olla talle tänulik selle eest, et ta on Rapla maakonda kogu Eestis või koguni üle riigipiiri tutvustanud. Kogu lugupidamise juures Tänaku vastu ei oska RS kuidagi kokku panna, milline on tema (siinjuures ei tohi unustada ka Martin Järveoja!) panus Rapla maakonna tutvustamisse. See, et keegi elab kusagil, ei saa ju olla kriteerium! Olümpiakuld Erika Kirpu elab Itaalias, aga vaevalt teda keegi seal parimaks kuulutab. Kõige tipuks ebaõnnestusid Tänak-Järveoja eelmisel hooajal – kokkuvõttes 5. kohta ei saa ju eriliseks saavutuseks nimetada.

Kui nüüd keegi tollest juhatusest ütleb, et Rapla maakonnas ei olnud lihtsalt ühtegi tõelist oma meest, keda tunnustada, ja sellepärast oli vaja võõraid sulgi kasutada, siis näitab see ainult juhatuse küündimatust. Nii on, kahjuks.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
külamees
19. jaan. 2022 07:11

Seekord peab RS ga nõustuma kuigi olen rallisõber ja nooruses isegi rallispordiga tegelenud.

raplakas
20. jaan. 2022 14:50

Sama siin. Kui spordiliidu juhatus otsustab, et meie üksi teame kes on parim ja klubide arvamus neid ei huvita, siis tekib küsimus – milleks klubidele üldse spordiliitu (ja vastupidi) vaja on? Teiseks – kas meedia tähelepanu on tõesti põhjuseks, et WRC 5. koht (!) on eelistatud rogaini EM-i kulla ja seiklusspordi MM-i hõbeda ees?

peeter
30. jaan. 2022 18:42

Spordiliidu juhatus ei ole mingi isehakanud moodustis vaid on valitud maakonna spordiklubide endi poolt Spordiliidu üldkoosolekul. Kui spordiklubid leiavad, et juhatus ei tegutse nende huvides, valivad nad üldkoosolekul uue juhatuse. Juhatuse pädevuse üle otsustavad siiski liikmesklubid, mitte mingi anonüümne arvamus.
P.S. Mis asi see “spordiüldsus” on?