spot_img
-3.4 C
Rapla
Reede, 3 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
ArvamusKes peaks valima Rapla maakonna parimaid sportlasi?

Kes peaks valima Rapla maakonna parimaid sportlasi?

2021. aasta Raplamaa parimaid sportlasi valis maakonna spordiliidu 9-liikmeline juhatus omaette. See otsus on kogunud omajagu kriitikat, sest varem on otsustajate ring olnud tunduvalt laiem.
Parimat sportlast on varem lisaks juhatusele valinud treenerid, spordiklubide esindajad, kehalise kasvatuse õpetajad ja ka valdade sporditöötajad. Küsimus ongi, kes peaks saama parimaid valida? Raplamaa Sõnumid võttis ühendust maakonna spordiinimestega ning uuris arvamusi.
Maadlusklubi Juhan treener Jüri Nisumaa tõi välja, et kui juhatus soovib ise selliseid asju otsustada, peaks paigas olema väga kindlad kriteeriumid, mis ei jätaks maitsele ruumi. “Oleme õnnelikud, et kahel MK Juhan sportlasel õnnestus pääseda esikolmikusse (Rebecca Laidna EM hõbe ja Raido Liitmäe EM kuld). Parima meessportlase valik oli üllatav. Rallis moodustavad sõitja ja kaardilugeja tiimi ning võiksid kuuluda selles arvestuses parima võistkonna konkurentsi,” ütles Nisumaa. Ta lisas: “Kui rangemaid kriteeriume luua ei soovita, peaks valiku tegijate hulk olema laiapõhjalisem ehk maakonna spordiklubid peaks olema protsessi kaasatud.”
Seda seisukohta toetas ka korvpallitreener Jüri Pritšin, kes ütles, et valikusse tuleks kaasata ka spordiklubide hääled. “Mujal maailmas võetakse spordiklubide arvamus ka arvesse. Arvan küll, et otsustajate ring peaks ikka laiem olema. Võib-olla juhatuse liikmed ei teagi mõnda sportlast või tema saavutusi, mida spordiklubid oskaksid esile tõsta,” rääkis Pritšin.
Orienteerumisklubi Orvand esindaja Ants Lindre ütles samuti, et otsustajate ring võiks olla laiem. Samas tõi ta välja ka selle poole, et kui anda hääleõigus igale treenerile, siis on automaatselt eelisseisus need alad, kus ongi rohkem treenereid. Muidugi on õige ka see, et varasematel aastatel, kui spordiklubid said oma hääle anda, kasutasid mitmed seda võimalust loiult ning jätsid lihtsalt hääletamata. Lindre ütles, et tema on nii spordiveteranide koondise kui ka orienteerumisklubi Orvand alt oma hääle alati ära andnud. Lindre toetas seisukohta, et lisaks juhatusele tuleks parimate valimisel anda hääl ka spordiklubidele.
Kehtna maadlusklubi treener Leon Reitsak ütles, et kindlasti peaksid olema sellesse protsessi kaasatud ka klubid. “Klubid on oma aladele lähemal ja teavad tegelikku seisu kõige paremini. Kindlasti peaksid nad olema parimate sportlaste valimisele kaasatud,” ütles Reitsak.
Iseenesest ei ole selles, et parimaid valib juhatus isekeskis, midagi uut. Ka spordiliidu algusaegadel oli see nii. Sportlaste autasustamise korda on aastate jooksul korduvalt muudetud ja väga võimalik, et see muutub ka tulevikus. Maakonna spordiliidu peasekretär Rein Pajunurm ütles, et pead ei julge ta anda, kuid väga võimalik, et 2022. aasta parimate sportlaste valimise protsessi kaasatakse uuesti klubide arvamus. “Maakonna spordiliit koosnebki spordiklubidest. Pead ei julge anda, aga ma arvan, et me jõuame küll selleni, et spordiklubid saavad hääleõiguse tagasi,” ütles ta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused