-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusVaidlemisi volikogust. Vol. 1

Vaidlemisi volikogust. Vol. 1

Alar Mutli

Kuni eksisteerivad koalitsioonid ja opositsioonid, seni jätkub ka punkte ja teemasid, mille üle verbaalselt madistada saab. Igal tasandil. Ega see sõnapiikide murdmine just väga tulemuslik ole. Koalitsioonil on hääled ja see tähendab võimu ja õigust. Enamasti.

Rapla volikogus läks seekord suureks sõnavahetuseks juba kohe alguses. Vahetult pärast seda, kui juhtivad ametikohad jagatud, ilusad sõnad, mis avatust, koostööd, kaasamist ja kes teab mida veel head ja paremat lubasid, kõlanud ning asuti kinnitama komisjonide koosseise. Selsamal hetkel sai selgeks paatoslike loosungite sisutühjus ja vastuolulisus. Koostöö, avatus, kaasamine tähendab koalitsiooni jaoks seda, et opositsioon peab oma positsiooni teadma ning vastavalt sellele jagati meile ka kohti volikogu alalistesse komisjonidesse. Näpuotsaga. Tõele au andes, ega palju vähem enam olekski saanud.

Aga teeme väikese kõrvalepõike. Kas kohtade arv komisjonides on siis midagi väärt, et selle nimel õiguse ja õigluse eest võitlema hakata? On nagu on, volikogus on ju Vallakodanike Liidul 10 kohta 27-st ja sel määral ka võimalus oma asjade eest seista? Tegelikult on alalised komisjonid volikogus vägagi olulised tööorganid. Enamik küsimusi otsustatakse just seal. Alati kuulatakse volikogus ära komisjoni arvamus ja reeglina, võib-olla on vähesed erandid, see ka kinnitatakse. Erinevate osapoolte kaasamine komisjoni võimaldab muuta arutelukeskkonna mitmekesisemaks ja seeläbi mõttetöö tulemuslikumaks.

Ja veel. Komisjonide töös osalemine annab võimaluse panustada valla arengusse neil, kes küll kandideerisid, aga ei osutunud valituks. Jättes opositsiooni esindajad komisjonidest välja, võetakse neilt võimalus teostada oma mandaati. Tasakaalustatult saab kohalikku elu korraldada siis, kui kuulatakse ära ka opositsiooni esindajate seisukohad. Tegelikult on veel täiesti praktiline pool, mis reaalsuses juba asetki leidnud. Kui komisjonis on vaid kaks opositsiooni esindajat, tekib nii või naa olukordi, kus nendest kumbki koosolekul osaleda ei saa. Kui koalitsiooni eesmärk on opositsiooni elimineerimine, siis see on neil õnnestunud.

Aga tuleme tagasi Rapla vallavolikogu otsuste juurde, millega kinnitati komisjonide koosseisud.

Rapla vallavolikogus on mandaatide ja komisjoni kohtade jaotus järgmine:

  Mandaatide arv Eelarve- ja arengu- komisjon Haridus- komisjon Kogukonna- komisjon Kultuuri- ja spordi- komisjon Majandus- ja keskkonna- komisjon Sotsiaal- ja tervise- komisjon Revisjoni- komisjon Kohti komisjonides kokku
Valimisliit Rapla Vallakodanike Liit 10 (37%) 2 3 2 3 2 2 2 16 (18%)
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 9 (33%) 3 4 5 4 5 4 1 26 (30%)
Eesti Reformierakond 5 (19%) 3 4 3 3 5 3 0 21 (24%)
Valimisliit Sidus Rapla 3 (11%) 2 2 3 3 3 4 0 17 (19%)
Muud   0 2 2 2 0 2 0 8 (9%)

 

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
ALarile
21. veebr. 2022 21:46

Olid ju oma valimisliiduga valimiste võitja, miks sa siis võimaluse kaabudele andsid!

Alar
23. veebr. 2022 09:11
Vasta  ALarile

Küsimus täiesti õigustatud. Aga tõele au andes polnud meil tegelikult ju mitte võimaluse poegagi koalitsiooni moodustamiseks. Ja põhjused ulatuvad nähtavasti eelmisesse perioodi, eriti selle lõpuossa. Aga kui küsida, kas tänaste teadmiste põhjal oleks võinud siis teha teistsuguseid otsuseid, on vastus üks, ei. Ka täna teeksin samasugused otsused.