3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
LisalehtPõhjakotkas: Märjamaa naiskodukaitsjate kaheksa kanget aastat

Põhjakotkas: Märjamaa naiskodukaitsjate kaheksa kanget aastat

Liina Langi

Veebruari lõpp on Märjamaa naiskodukaitsjatele oluline aeg – peagi tähistatakse taas jaoskonna sünnipäeva, sel aastal siis kaheksandat. Selle aja jooksul on riigikaitsesse üheskoos panustatud tuhandeid tunde aega, kuid need on olnud väärtuslikud tunnid, sest just nii on tekkinud tugev meie-tunne.
Asutamiskoosolekust võttis toona osa kümme naist, tänaseks on liikmeskond paisunud 36-ni ning kambas on toetajaliikmetena ka mitmed mehed.
Riigikaitse on Märjamaa naiste tegemiste iseloomustamiseks isegi nagu piiratud sõna, kui hoolsamalt mõelda. On ju ka palju lõbusat, sportlikku ja meelelahutuslikku. Naised on iseloomustanud jaoskonda järgmiste sõnadega: „Pühendunud. Naised kui säravad tähed! Mitmekülgsed ja lausa laiahaardelised. Tegusad ja lustlikud. Oma-tundega. Terviklikud.” Nende sõnade taga on tugev emotsioon ning koos tegutsemine seda alati pakubki: head ja kindlat sõbratunnet ning teadmist, et miski pole võimatu.
Märjamaa jaoskonna ridades on nii valla aasta ema kui ka aasta isa, kolm ringkonna aasta naiskodukaitsjaks valitud kanget naist ning ringkonna aasta noortejuhi nominent. Mitmed jaoskonna ettevõtmised on nomineeritud maakonna aasta teole ning leidnud tunnustust ka Rapla ringkonna mastaabis kui väljapaistvaimad. Tegelikult on nende suurte tegude ja sõnade taga ikkagi inimesed – tublid naised, igaüks just omamoodi isiksusena.
Riigikaitse juurde tagasi tulles: mitmed jaoskonna liikmed on tegevad evakuatsioonirühmas, mis tähendab, et hädaolukorras ollakse esimestena valmis elanikkonnale abikätt ulatama ning mitme naise kuuluvus Kaitseliidu lahingüksusesse ütleb, et nad on saanud vastava väljaõppe ning on valmis panustama meestega võrdselt. Peamine on, et läbitud mitmepalgeline baasväljaõpe aitab naiskodukaitsjal olla teadlik ja hooliv kodanik ning panustada omal vaiksel moel kogukonna turvalisusesse.
Märjamaa jaoskonna naiste hulgas on mitu tublit noortejuhti, kes sadakonnale kodutütrele ja noorkotkale annavad omaltpoolt esimesed matkatarkused, ellujäämisoskused ning teadmised riigist ja selle kaitsest. Aga samamoodi ka sõprusest ja üksteisest hoolimisest ning meeskonnatööst. Märjamaa noortelaagrites käiakse perekonniti, sest need on nii mõnusalt korraldatud.
Mõnusate tegemiste hulka loevad naised kindlasti isekeskis peetud käsitööõhtuid, metsalaagreid, orienteerumispäevi, jõulu- ja vastlatralle ning miks mitte ka koos teatris käimisi. Jah, kord keedeti üheskoos 77 liitrit moosi, kord jälle istutati tuhandeid noori kuuski. Koos lihtsalt jõutakse rohkem. Ka füüsiliselt saab üheskoos olles end ületada – Märjamaa naiste hulgas on mitu, kes sõjalis-sportlikel võistlustel osalenud ning medalikohti noppinud, ning terava silmaga laskureid on jaoskonnas ka rohkem kui üks. Kellegi jaoks pole probleem, kui toitlustamist vajavad saja- ja enamaliikmelised sündmused: seda lihtsalt õpitakse üheskoos juba baasväljaõppekursustel.
Naiskodukaitse Märjamaa jaoskond on kasvanud Rapla ringkonnas liikmete arvult suurimaks ning see annab võimaluse teha kogukonnaga koostöös päris olulisi asju. Naised on vedanud eest kohalike maakaitsepäevade ja vabariigi aastapäeva korraldamist ning pakkunud kogukonnale sisuka kodulookonverentsi. Lisaks iga-aastase rikkaliku kodukohviku Märjamaa Folgi ajal ning viimasel kahel aastal pöörase ööorienteerumise esimesel folgiööl. Lastele korraldatakse alati augusti lõpus tore seikluspäev ning oktoobris toimuv rahvamatk Märjamaa Mäger on kujunenud traditsiooniks. Juba esimesel matkal oli üle saja osaleja.
Aprillikuu on teadagi veteranikuu, selle raames on aidatud koguda annetusi. Pandeemiaaegses keerulises olukorras ei visatud püssi põõsasse, vaid tehti Sinililleseiklus, kus nutitehnika abil sai iga soovija võimaluse läbida ägeda orienteerumisraja. Võib öelda, et Märjamaa naised on nutikad ka, sest algusest peale on oma võistkonnaga valla mälumängus püütud täie eest väljas olla ning sellega kindlasti jätkatakse.
Kui Hemingway ütles, et igas sadamas on vähemasti üks eestlane, siis naiskodukaitsjate unistus on, et igas külas võiks olla vähemasti üks naiskodukaitsja. Vabariigi algusaegadel oli Valgus, Haimres, Varbolas, Tollil ja mitmes teises külas olemas oma jaoskond, ka tänane Märjamaa jaoskond ootab meeleldi uusi liikmeid nii neist küladest kui miks mitte ka kaugemalt. Tegusad naised on alati pildis Facebooki Rapla ringkonna lehel.
Just selleaastase jaoskonna sünnipäeva eel tähistatakse Tallinnas Eesti Vabariigi aastapäeva. Pange tähele – mitu Märjamaa naist marsib sel korral paraadil sirge sammuga ja lugejat tervitatakse naeratusega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare