4.4 C
Rapla
Neljapäev, 2 mai 2024
ArvamusRS podcast: Putin on mänginud end nurka ja sinna ta jääma peabki

RS podcast: Putin on mänginud end nurka ja sinna ta jääma peabki

“Putin on nurgas ja tegelikult ta peabki sinna jääma. Miinimum, mida on vaja teha, on see, et kõik 27 Euroopa Liidu liikmesriiki toetaksid Ukrainat relvaabiga. Kõik. Me peame näitama end tugevate Ukraina liitlastena,” rääkis Rapla abivallavanem ning endine Eesti Mereväebaasi ülem Rain Terras Raplamaa Sõnumite podcastis.

Raplamaa Sõnumite podcasti 25. märtsi saates tuli juttu sõjapõgenikest Raplas ning sõjategevusest Ukrainas. Juttu oli sellest, kui palju põgenikke on siiamaani Raplasse jõudnud, kuhu nad elama paigutatakse, miks on Venemaa sissetung Ukrainasse takerdunud ning kuhu see konflikt edasi viib. Vestlesid Rapla abivallavanem Rain Terras, Raplamaa Sõnumite peatoimetaja Tõnis Tõnisson, fotograaf Siim Solman ja ajakirjanik Siim Jõgis. Ühine tõdemus oli, et Putin on mänginud end nurka ning tal puudub sealt väljapääs. Selle tulemusena on omakorda oodata pikka konflikti ning sõja jätkumist.

Kuid Venemaa sissetungi mõjud Ukrainasse ulatuvad ka Eestisse ning Raplamaale. Rapla abivallavanem Rain Terras rääkis, et eelmise nädala seisuga oli Pärnu jaotuspunktist jõudnud Rapla valda üheksa põgenikku ning kohe olid saabumas ka järgmised kuus. “Meile teadaolevalt on ettevõtete ja Rapla vallas elavate lähedaste kaudu jõudnud siia üle kahekümne põgeniku,” rääkis Terras. Ta lisas, et see info põhines ametlikel andmetel, mis on jõudnud vallamajja. Väga võimalik ja isegi tõenäoline on see, et tegelikkuses on see arv suurem.

Terras ütles, et kui põgenikud on siia jõudnud, kuid nad ei ole tulnud abi paluma, siis ei kajastu nad ka statistikas. Veel tõi ta välja, et vallavalitsus on teinud üleskutse, et neile antaks teada Rapla vallas elavatest põgenikest isegi siis, kui neil otseselt abi pole vaja. “Me peame olema valmis vähemalt paariks aastaks, et neid siin aidata. Ega paljudel neist olegi kohta, kuhu tagasi minna,” ütles Tõnis Tõnisson. Selle seisukoha võttis omaks ka Rain Terras. “Ma ühinen selle mõttega, et me ei räägi siin kuudest, vaid pigem aastatest,” ütles ta.

Omaette küsimus on see, kuhu põgenikud elama paigutatakse. Terras tõi välja, et vabatahtlikud korrastasid vana perearstikeskust Raplas Lasteaia tänaval. Eelmise nädala lõpu seisuga elas seal juba kuus inimest, kuid kindlasti neid lisandub. Rapla vald on valmistunud selleks, et võtta sinna kuni viiskümmend inimest. Töö käib selle nimel, et leida soovijatele kooli- ning lasteaiakohad. Küll aga ütles Terras, et lasteaiakohti ei jagu põgenike lastele Raplas, vaid need on olemas mujal vallas.

“Mida me veel oleme kohe teinud, on see, et oleme kaardistanud ukraina, vene ja inglise keele oskajaid. Meil on küllalt pikk nimekiri vabatahtlikest, kes on valmis tulema tõlkideks. Samuti oleme kaardistanud neid, kes on valmis tulema lihtsalt vabatahtlikeks. Ka elukohad on meil kaardistatud, kus ollakse valmis põgenikele kodu üürima. Meil on selle koha pealt pilt ees,” rääkis Terras.

Podcasti teises pooles tuli juttu sõjategevusest Ukrainas. Kõik viis senist sõjanädalat on näidanud, et Vene armee ei olnud selleks sissetungiks nii valmis, nagu esialgu välisvaatlejad arvasid. Seetõttu on nad lahinguväljal kandnud erakordselt tõsiseid kaotusi. Mõni päev enne 25. märtsi podcasti salvestust avalikustas NATO hinnangu, et langenute, haavatute ja kadunutena on Venemaa kaotanud alates sissetungist 30 000 – 40 000 sõdurit. “See on tohutu kaotus,” tõdes Terras. Praeguseks on see arv kindlasti kasvanud.

“Kui siin räägiti klišeedest, et Putin ei olnud valmis Euroopa ühtsuseks, siis täiesti selge on ka see, et me ei olnud valmis selleks, kui vilets oli Vene armee. Lõpuni neid alahinnata oleks viga, aga seesama rusikas, millega president Putin on vehkinud, on olnud aastakümneid väljapressimisallikas. Nüüd näeme, et nad on vastamisi tõsiseltvõetava vastasega ning võib öelda, et minu hirm selle armee ees on küll oluliselt maha kukkunud,” rääkis Siim Solman.

Raplamaa Sõnumite peatoimetaja Tõnis Tõnisson vastas selle peale, et tema seda arvamust ei jaga. “Ma pigem arvan, et Vene sõduritel ei ole Ukrainas õiget motivatsiooni. Nad ei saa päris aru, mida nad on läinud sinna tegema. Kui peaks juhtuma, et võitlus läheb Ukraina piiridest välja, ei saa see olema sugugi väga kerge võitlus,” ütles ta.

Rain Terras lisas, et Vene armees tehakse justkui viisaastaku plaani. “Seal on kindlasti neid üksuseid, kes on teinud päriselt tööd, aga on ka neid, kes on tahtnud näida parematena ja kartnud oma koha pärast. Tahetakse hoida oma kohta ja siis on võib-olla Putinile valetatud ja tegelikku pilti ilustatud. See ongi ankrukivi, mis neid nüüd maha tõmbab,” sõnas Terras.

Raplamaa Sõnumite podcasti saab kuulata Spotify’s ning veebilehel sõnumid.ee. Uus episood ilmub iga nädala reedel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare