15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
LisalehtKoduloolane: Ajasillaga ühendatud Teenuse Perenaiste Selts ja Teenuse Naiste Ühendus

Koduloolane: Ajasillaga ühendatud Teenuse Perenaiste Selts ja Teenuse Naiste Ühendus

Esimene katsetus luua praegune Teenuse Naiste Ühenduse MTÜ tehti 1991. aasta novembris, kuid siis tuli kokku vaid kolm naist ja seda oli liiga vähe, et ühing luua. Juba järgmise aasta 9. märtsiks saadi kokku kaheksa asutajaliiget ja peeti asutamiskoosolek. Ühing tähistas sel aastal oma 30. sünnipäeva. Tegelikult ollakse aga 1929-1940 tegutsenud Teenuse Perenaiste Seltsi järglane.

Ajaloost
Toonase seltsi tegevus oli kirju. Säilinud on mõningad dokumendid ja pildid ning lühidalt on oma mälestused kirja pannud ka seltsi näiteringi juhendaja Volli Riive. Ta kirjutab oma mälestustes, et 20. sajandi alguses oli Teenuse piirkond üks ümbruskonna edukamaid nii põllumajanduse kui ka hariduse vallas. Viimasest andis aimu see, et sealsetel taluperenaistel ja peretütardel oli keskharidus või erialane keskharidus ning nad töötasid Maanaiste Keskseltsi liinis instruktoritena. Seltsi asutamise idee tuli Aliide Reinmannil ja Aliide Riivel, kuid aktiivselt tegutsema hakkas selts aasta hiljem, kui juhatuse esinaiseks sai Elli Riive. Seltsi tegevuseks saadi raha pidude korraldamisega.
Üks seltsi peamistest tegevustest oli näitemängu tegemine, mille tarbeks korraldati koolimajas ka näitemängu kursused (osalejaid umbes 30) ja mida juhtis elukutseline näitleja Heino Vaks. Selgeksõpitud näidendiga „Potilöövi perenaine”i esineti Lihulas, Vatlas, Vigalas, Velisel, Teenusel, Loodnal, Märjamaal jm. Eesmärk oli üllas, aasta-paari jooksul antud 17 etendusega toetati Loodna Pasunakoori. Oma eeskavades ei jäetud kasutamata võimalust kaasata paaril suvel seltsi liikmete juures suvitanud Estonia teatri karaktertantsijat Boris Blinovi ja lauljanna Antonina Kosmõninat.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare