-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusSüdamelt ära: Podcasti maailma võlud

Südamelt ära: Podcasti maailma võlud

Kui raadio hakkas 20. sajandi alguses laialt levima, kaasnes sellega arvamus, et nüüd on ajalehtedega kõik. Kui pärast seda jõudsid kodudesse televiisorid, arvati, et sellega lüüakse hingekella raadiole. Ja kui kolmkümmend aastat tagasi hakkas pihta interneti võidukäik, aimati, et sellega on televisiooni lips läbi.

Ometi on need meediumid kõik alles ja jätkavad tegutsemist. Viimaste aastatega on neist kõigist välja kasvanud üks põnev sümbioos, milleks on podcast. Kuidas üldse podcasti defineerida? Formaat on üsna vaba. Seda võib võrrelda arutelusaatega raadios, kus ette võetakse mingi kindel teema ning arutatakse risti-põiki läbi. Samuti võib podcast olla väitlussaade, kus teineteiselt võtavad mõõtu erineva maailmavaatega saatekülalised. Inglise keeles on selle kohta tabav ütlus “choose your own adventure” ehk vali ise enda seiklus. Ja Raplamaa Sõnumid selle seikluse valis.

Oleme oma podcasti salvestanud alates 2021. aasta detsembrist. Iga nädala reedel ilmub veebilehel sõnumid.ee/podcast uus osa. Oleme võtnud endale hüüdlauseks idee, et me mõtestame olulisi teemasid Raplamaa võtmes.

Näiteks möödunud reedel, 13. mail võtsime ette Eurovisioni lauluvõistluse. Kuna järgmisel päeval toimus suur finaal, rääkisime läbi oma lemmikud laulud, meenutasime helgeid ja kurbi hetki varasematelt Eurovisionidelt ning heitsime pilgu ka järgmise päeva finaalile. Saatekülaliseks olime kutsunud noore Rapla laulja Brenda Toome, kes samuti oma arvamuse sekka ütles. Nii seda saadet kui ka kõiki varasemaid saab kuulata meie veebilehel ja Spotify keskkonnas. Juba on plaanid paigas ka järgmisteks saadeteks.

Vaadates ringi teiste Eesti podcastide seas, on minule silma jäänud kaks lemmikut. Võib-olla päris regulaarselt ma neid ei kuula, kuid kui tuju tuleb, panen just need mängima. Esimene neist on Vutikohus, mida veavad Ott Järvela ja Andres Vaher. Külalisi nad ei kutsu, kuid iga neljapäeva õhtul võtavad ette tähtsamad uudised ja mängud jalgpallimaailmast.

Jalkafänni jaoks on see igati mugav koht, kus end toimuvaga kursis hoida. Eriti sel juhul, kui muude kohustuste tõttu ei jõua mõnda olulist mängu vaadata või jäi märkamata uudis, millises klubis hakkab Erling Haaland alates järgmisest hooajast mängima. Kohati lähevad arutelud päris tuliseks ning seda on lõbus kuulata, kuidas mehed kirglikult oma seisukohti kaitsevad.

Teine podcast, mille meeleldi mängima panen, on Külmavärinad. See on hoopis teine ooper kui Vutikohus. Ka Külmavärinate saatejuhid Dagmar Lamp ja Heidi Ruul veavad saadet kahekesi külalisi kutsumata. Nagu podcasti nimest võib aimata, võtavad nemad jutuks kõhedad teemad.

Üks esimesi saateid, mille nad salvestasid, kandis pealkirja “Raplamaa kubiseb mõistatustest: UFOd Kaiu raba kohal ning hallid mehed Varbola metsas”. Kellele paranormaalsed teemad huvi pakuvad, neile on see väärt kuulamine. Lisaks tulevad erinevates osades sekka sarimõrvarid, kummitused ja isegi deemonid. Täpselt selline saade, mida halloweeni õhtul või volbriööl üksinda kakaotassi kõrvale kuulata.

Podcast saateformaadina on tulnud selleks, et jääda. Kui saadete valikusse süveneda, on neid laialt ainuüksi eestikeelsete saadete seas. Kui lisada siia veel võõrkeelsed podcastid, pole enam lootustki end kõigega kursis hoida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare