20.5 C
Rapla
Pühapäev, 3 juuli 2022
spot_imgspot_img

Juhtkiri: Igasugused kohanimed on osa ajaloost

Viimased kakskümmend aastat, tegelikult isegi kauem, on Eestis tegeldud erinevatest seadustest ja määrustest lähtudes koha-aadresside korrastamisega. Võiks arvata, et selle pingelise ja aastaid kestnud tegevuse eesmärk on muuta meie kõigi elu lihtsamaks ja mugavamaks ehk nagu on öelnud keegi maa-ameti ametnik: selliseks, et igal hoonel oleks täpne aadress, mis juhib kohale ka roboti. Siia tuleks lisada, et mitte ainult roboti, vaid ka kiirabi, politsei ja päästeameti.

Paraku eksivad need, kes arvavad, et korrastamistöö on kerge. Iga nimega, mis kunagi mõnele talule, külale, asulale, teele (ametnike keeles: liikluspinnale), metsale, mäele jne on antud, käib kaasa tema ajalugu. Nimesid ei võeta juhuslikult ei tea kust, neil on alati millegagi seos. Näiteks Sauniku talu viitab esimesele elanikule, Väljamäe tee viib mööda lagedal väljal asuvast künkast, Rappeli keskus sai nime sellest, et Rappel tähendas kuni 1935. aastani saksa ja vene keeles Raplat jne.

Kõik nimedega seotud „pisilood” on olulised detailid suuremas ajaloos. Ajalukku aga tuleb suhtuda pieteediga. Seega võidakse detaile ametniku suvast lähtudes muutes teha kurja ajaloole laiemas mõttes. Pealegi (ja see pole üldse teisejärguline!) peavad igasugused muudatused olema kohalikele inimestele meelejärgi, suupärased ning võimalikult vähem segadust tekitavad. Mitte nii, nagu praegu on kunagises Valtu mõisa Valtu külas Mitšuka ajal (seegi on osa ajaloost) rajatud Öökulli asumis Rapla vallaametnikel õnnestunud Kassikaku ja Kodukakuga korraldada.

Siinkohal tuleb meenutada, et ajaloos on ka detaile, mis põlistamist ei vääri. Üks selliseid on Jürna tänav Rapla linnas, mis saanud nime kunagise tellisetehase töölise, Harju- ja Viljandimaal möllanud Rapla Punakaardi asutaja ning 1924. aasta riigipöördekatses osalenud bolševiku Johannes Jürna järgi. Tänast rahvusvahelist olukorda arvestades ei ole see mitte kuidagi sünnis.

 

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised