24.4 C
Rapla
Kolmapäev, 24 juuli 2024
LisalehtTervise Edendaja: Olen väljunud haigusest elujõulisemana

Tervise Edendaja: Olen väljunud haigusest elujõulisemana

Katrin Klaebo, rinnavähist tervenenu

Rinnavähk on kindlasti ravitav. Mina olen selle väga hea näide. 2015. aastal sain ehmatava diagnoosi – rinnavähk, kolmas staadium, edasi arenenud kaenlaalustesse lümfisõlmedesse.
Juba arsti juurde minnes oli mul kahtlus, sest imelikke sümptomeid oli olnud mõned kuud. Ei ole aga nii, et kui täna mingi koht valutab, siis homme saad kohe arsti juurde aja. Ikka pidin ootama seda ja teist arsti ja oma aja võtsid ka uuringute vastused. Süda aimas halba. Iga naine tunneb tegelikult oma keha ja mõistagi tuleb tähelepanu pöörata ka kõige väiksematele muutustele.
Olen kõigest sellest ebameeldivast, mis kaasneb radikaalse mastektoomia, keemiaravi ja haigla vahet sõelumisega, paranenud täielikult, mind on tunnistatud terveks. Olen väljunud haigusest tõenäoliselt palju elujõulisemana, kui olin mitmed aastad enne vähki. Muidugi on see kõik jätnud oma jäljed nii mu füüsilisele kehale kui ka vaimule ja ma tean, mida tähendab rinnavähk ja sellega kaasnev. Pikaajaliselt ravil käies saab selgeks see, kui tähtsat tööd meie meditsiinipersonal iga päev teeb.
Raplas on Rapla Vähihaigete Tugigrupp, kus ma olen kolm viimast aastat olnud osaline. Mul on tegelikult kahju, et seda gruppi ei olnud minu kõige raskematel haiguse aastatel. Grupi nimigi viitab sellele, et seal antakse tuge, jõustatakse, ei häbeneta rääkida oma lugu ja jagatakse oma häid praktikaid, kas see puudutab siis toitumist, eluviisi või muud eluks vajalikku.
Kõik haigusjuhud on siiski erinevad, me kõik oleme erinevad ja igale inimesele koostab tema raviarst individuaalse raviplaani. Tasub kuulata oma arsti ja tema soovitusi.
Hästi oluline on käia riigi pakutud tasuta rinnavähi uuringutel, et seda koledat haigust võimalikult vara avastada. Jah, ka mina käisin kaks aastat enne diagnoosi uuringul, aga kahe aastaga oli mu sõraline saanud vaikselt toimetada ja diagnoosi hetkeks oli ta arenenud väga agressiivselt. Ikkagi on oluline uuringutel käia, kindlasti ei tasu karta, see pole ju muud, kui korraks riided seljast võtta. Veel seda enam, et mammograafibuss seisab tükk aega maakonnakeskuses.
Kutsun kindlasti osalema sõeluuringutel, kõik maailmas läbi viidud uuringud väidavad, et sõeluuringud aitavad vähendada naiste suremust rinnavähki 30-35%. Olgem siis see osa, kes jääb elama, ja vananeme koos oma kallitega!
Rahu südamesse!

***

Raplamaal tegutseb ka vähihaigete toetusrühm

Kaja Leppik, juhatuse liige

MTÜ Rukkilill on vähihaigete toetusrühmaga koos tegutsenud eelkõige soovist vahendada infot ja kontakte. Nii on toimunud kohtumised erinevate spetsialistidega, kus arutlusel või tutvustamisel on olnud ravi toetavad teenused, eluviisi muutused. Usume, et praktilist laadi nõuanded ja töötoad on kasulikud nii vaimse kui ka füüsilise tervise taastamisel ja hoidmisel.
Liitumissoovi korral ootame esmalt kontakti meili või telefoni teel. Kontakti saab meili teel: [email protected] või telefonil 5629 2535. Meil on oma suletud grupp Facebookis. Otsinguga seda ei leia, et kaitsta meie liikmete privaatsust.
Ühelgi liikmel ei ole kohustusi, küll aga on võimalus saada osa meie ettevõtmistest. Koroonakriisist mõjutatuna on jäänud tegevustesse pikem paus, kuid oleme taaselustamist juba alustanud. Viimane kohtumine oli mais, kui õppisime koos Mercedes Merimaaga tavalisest umbrohust maitsvaid toite valmistama. Järgmisena kavatseme korraldada väikese aiapeo suvemarjade hooajal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare