21.6 C
Rapla
Pühapäev, 14 aug. 2022
spot_imgspot_img

Arhitekt Katerina Veerde: Raplal on suur potentsiaal

Mari Tammar

Kohtusime Raplast pärit arhitekti Katerina Veerdega, keda meeskonna ühe liikmena tunnustati hiljuti Eesti arhitektuuriauhindade jagamisel Tammsaare pargi rekonstrueerimise projekt eest. Ühtlasi on Katerina kirjutanud Rapla linnaplaneerimise teemal magistritöö. Rääkisime heast linnaruumist, Raplast ja arhitektuurist üldisemalt.

Elad praegu Tallinnas, aga kui sageli Raplasse satud?
Paar korda kuus ma ikka käin. Aga ma ootan väga “Särinat” sügisel, et olla siis natuke rohkem Raplas kohal.

Kui mõtled Raplale, mis on need esimesed märksõnad, mis meelde tulevad?
Minu jaoks on ta kodukoht, kust ma pärit olen. See on osa minu identiteedist. Mis siis, et olen ametlikult tallinlane, hingelt olen ma ikka raplalane. Ka kõik mu töökaaslased teavad seda. Kui on mingi Rapla teema, siis nad kohe ütlevad, et Katerina, räägi nüüd. Nad võtavad seda natuke huumoriga, aga ma olen Rapla fänn.
Minu jaoks on Rapla juures eriline siinsed loovad inimesed ja nende tegevus. Lisaks Raplaga seostuvatele kuulsatele kirjanikele, näitlejatele, muusikutele tulevad kohe meelde just need inimesed, kes kohapeal loovat õhkkonda hoiavad ja kasvatavad – Uusbergid ja Paluoja, aga ka näiteks kultuuriklubi Baas ja Raplamaa kaasaegse kunsti keskuse vedajad. See on see, mis annab Raplale erilise identiteedi.
Mis puudutab linnaruumi, on Rapla inimmõõtmeline ja sõbralik elukeskkond erinevatele vanuseklassidele. Raplas on kõigile üsna hästi ligipääsetav linnaruum. Hästi tore on see, et üks mu kolleeg, kellel puudus igasugune seos Raplaga, kolis sügisel Raplasse elama. Kui ma seda kuulsin, lõin kohe lõkkele. Rääkisin talle, kus mis on ja selgitasin, et näe, sellel kohal on selline taust ja lugu. Kui ma kirjeldasin talle, kus miski tema jaoks asuma hakkab, sain aru, et see on linnaplaneerijate unistuste koht.
On muidugi asju, mida saab parendada, aga iseenesest on siin kõik käe-jala juures. See on viieteist minuti linn (ehk kõik vajalik jääb viieteist minuti jalutuskäigu raadiusesse), millest erinevaid piirkondi planeerides nüüd järjest enam räägitakse.
Oma magistritööd tehes avastasin, et Rapla koosneb neljast viieteist minuti linna alast. Raplal on väga hea potentsiaal olla täisväärtuslik elukeskkond, eriti noortele peredele ja vanematele inimestele ning kõigile, kes saavad töötada kodukontoris.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised