3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelGotland/Visby – kui naudid sihtpunkti kulgemist ja kompaktset ilu

Gotland/Visby – kui naudid sihtpunkti kulgemist ja kompaktset ilu

Tunnistan ausalt, et reisifännide edetabelis esindan mina kindlasti tabeli alumist otsa. Mitte et mulle ei meeldiks üldse reisida, aga ma kohe üldse ei naudi lärmakate turistihordide vahel trügimist, ega ka tundide kaupa lennukis kõveras istumist, mida saadab veel omakorda mõni jollerdis, kes on juba aegsasti vägijoogi toel päkad kumeraks rüübanud. See on põhjus, kuid kindlasti mitte ainus, mis on mind nüüd viinud juba mitmendat korda just Gotlandi saare kruiisile.

Gotlandile viiv Silja Europa. Fotod: Siim Solman.

Oleme oma perega võtnud ette selle mõnusa kruiisi nüüdseks juba kaks korda ja viimati tänavu juulis. Üldse ei välista, et ühel ajahetkel tunnen uuesti Gotlandi kutset. Juba laevareis ise on see, mis pakub just sellise parima olemise ka sihtpunkti jõudmisel. See on reis inimesele, kes naudib laevareisi mõnusat kulgemist, avarust, merevaateid ja ajalooliste väikelinnade võlu.

Suuremaid ja väiksmaid kirikuid on Gotlandil palju.

Seda viimast pakubki Gotlandi pealinn Visby. Üliarmsaid keskaegseid, kitsaid tänavaid ääristab lummav, madal ajastutruu arhitektuur, mida omakorda ehib otse tänaval kasvav rohelus ja lillederohkus. Munakivisillutisega tänavaid ääristavad maalilised majakesed, kummituslikud varemed ja arvukad kohvikud. Nädalavahetusel riietuvad kohalikud ka keskaegsetesse riietesse, mis lisab ajarännakule veel omakorda võlu.

Visby keskaegsed tänavad.

Keskaja Manhattaniks kutsutud Visby on parimas mõttes kõikide metropolide vastand ja Gotland ise justkui Saaremaa suurem vend. Ses müstilises ja lummavas saares on midagi, mis teeb kahtlemata iga eestlase hingele pai.

Visby botaanikaaed asutati 1814.
Visby tänavad on kui üks lõputu roosiaed. Neid on lihtsalt igalpool.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare