2.2 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
LisalehtJärlepa-Mahtra teeristis avatakse mälestuskivi juures infotahvel

Järlepa-Mahtra teeristis avatakse mälestuskivi juures infotahvel

Täna kell 17 avatakse Järlepa-Mahtra teeristis metsavendade ühendusele Harju Malev paigaldatud mälestuskivi juures 1941. aasta sündmusi kajastav infotahvel.

Täna 81 aastat tagasi ründas Järlepa järve lähistel paiknenud Harju Maleva laagrit suur punaväelaste ja hävituspataljonlaste haarangugrupp. On arvatud, et rünnakuks võis ajendi anda järve ääres asunud Erna grupi raadiojaam, aga samuti on räägitud võimalikust reetmisest, kuigi kinnitust neile oletustele ei ole.

Võib öelda, et lahing oli metsavendadele edukas. Ründajad kaotasid surnutena kümme meest ja taandusid. Mõned tunnid hiljem on sama haarajategrupp samas kandis veel ühte lahingusse sattunud – Suur Särge küla lähistel kohtusid punasõdurid kohalike metsavendadega – ja kaotasid langenutena veel kolm meest. Paraku tuleb tunnistada, et kahe lahingu peale kokku hukkus siiski ka neli metsavenda, üks neist oli Harju Maleva staabiülem lendur-nooremleitnant Eero Saag.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare