15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
ArvamusHinnatõususõjas tuleb toiduainete käibemaksu langetada!

Hinnatõususõjas tuleb toiduainete käibemaksu langetada!

Jüri Ratas, Eesti Keskerakonna esimees ja Riigikogu esimees

Majanduslikke toimetulekuraskusi kogevate Eesti inimeste osakaal varakevadel vähenes, aga mais see taas kasvas, suurenedes aprillikuu 19 protsendilt mais koguni 27 protsendile. See on juba enam kui veerand meie inimestest ja seda ei saa enam eirata! Juunis kallines Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil keskmise toidukorvi maksumus aastases võrdluses koguni 18 protsenti. Viimastel aastatel on toidukorvi kallinemine jäänud maksimaalselt 2 euro piiresse, ent tänavu suurenes maksumus rohkem kui 14 euro võrra.
Inflatsioon Eestis on aga juba kolm kuud püsinud üle 20 protsendi, olles euroala kiireim. Selle näitaja puhul ei taga kiirus aga võitu, hoopis vastupidi – mida kiirem on hinnakasv, seda raskem on nõustuda valitsuse mittesekkumisega. Sissetulekud kasvavad aeglasemalt kui hinnad, laenamine muutub kallimaks ja intressitõus viib perede eelarvest veel hulga raha. Me ei tohi selles hinnatõususõjas kaotada fookust oma inimeste toimetulekult, hinnarekordeid purustavate energiahindade mõju jõuab ka poelettidele.
Kui Reformierakond leiab jätkuvalt, et meie ühiskonna rikkamad inimesed sellist lausalist toetamist ehk ei vaja, loodan, et nad toetavad meid siis, kui me tuleme välja ideega tekitada kõrgema sissetuleku puhul täiendav tulumaksu aste.

Palgavaesus süveneb
Asjakohase poliitika valik inflatsiooni pidurdamiseks on enamasti keskpankade pärusmaa, aga selle negatiivsete mõjude tasandamine on eelarvepoliitika teha. Inflatsiooni kahjude kontrolli alla saamine on Keskerakonna jaoks praegu riigi üks tähtsamaid väljakutseid. Eeloleval sügisel ja talvel saavad vaesemale elanikkonnale olema tingimused katastroofilised juhul, kui valitsus appi ei tule. Ja seetõttu ma küsin: kas Reformierakond ja Kaja Kallas saavad aru, mida pikale veniv üle 20% inflatsioon tähendab reaalselt meie inimeste toimetulekule ning sotsiaalsele turvalisusele? Reformierakonna signaalid aknate tihendamisest ja inimeste kohustusest ise hakkama saada on elukauged ega ole paraku kuigi julgustavad.
Seetõttu andis Keskerakond Riigikogus üle eelnõu langetada toiduainete käibemaks üheksale protsendile. Riigi kohustus on rasketel aegadel oma inimestele erinevate meetmetega appi tulla. Toiduainete käibemaksu langetamine on praeguses olukorras Eesti inimeste ja ettevõtete toimetulekuks hädavajalik samm. Toit moodustab pere eelarves kõige suurema osa, sellele kulub ca 21 protsenti väljaminekutest, vaesematel inimestel rohkemgi. Toiduainete kiire hinnatõus, mis lisandub praegu energia erakordselt kiirele kallinemisele, paneb rääkima hinnatõususõjast.
Me ei saa lubada niivõrd paljude inimeste vaesemaks jäämist ning ebavõrdsuse niivõrd ulatuslikku suurenemist. Enamik Eesti inimeste palkade ja pensionide tõusudest jäävad inflatsioonile kordades alla. Paljude puhul räägime elatustaseme järsust langusest, kus ei saa enam endale lubada tavapäraseid valikuid ja peab tegema valusaid kärpeid. Kõige valusamat mõju avaldab see meie ühiskonna vaesematele ja haavatavamatele. Neile, kes kulutavad toidule ja energiale suurema osa oma sissetulekust. Kuid puutumata ei jää ka keskklass ja paljud teised olulised ühiskonnarühmad.
Täna on otsustav aeg, et suunata tähelepanu oma inimeste aitamisele. Vastasel juhul kordame 2008. aasta vigu, kus kümned tuhanded inimesed lahkusid välismaale, sest Eestis lihtsalt ei olnud neil võimalik ära elada. Palgavaesus on kui surnud ring, millest inimene ise välja ei murra ja riik on kohustatud sellega tegelema, tagades sotsiaalmajanduslikku turvatunnet.
Seetõttu on mõistlik praegu fiskaalraamistiku üle arutledes dogmadest hoiduda. Liberaalne vabaturumajandus toimib stabiilsel ajal paljudel juhtudel hästi, kuid murrangulistes kriisides tuleb riigil turutõrgetega tegeleda. Väga kiire hinnatõusu tingimustes võib toiduainete käibemaksu langetamine olla kokkuvõttes peaaegu eelarve neutraalne, kuid inimeste toimetulekut toetav.

Sotsid ja EKRE toetavad
Kontrolli alt väljuvasse inflatsiooni tuleb suhtuda äärmise ettevaatlikkusega. Selles hinnatõususõjas ei tohi kaotada fookust oma inimeste toimetulekult.
Terve talupojamõistuse kasutamine on meie rahval aidanud turbulentsetest aegadest aastatuhandete jooksul läbi tulla. Praegu tuleb tüürida meie riiki nii, et see karmidele tuultele ja tormidele vastu peaks. Et meie oma inimesed oleksid hoitud. Selleks peab valitsus kontrollima ning reguleerima hindu toiduainete ja energiakandjate sektoris.
Toidukaupade käibemaksu langetamisest on korduvalt ja kõva häälega rääkinud nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kui ka EKRE esindajad. Südamest loodan, et ka valitsusvastutust kandes jäävad sotsid oma põhimõtetele kindlaks. Parlamendis saaksime siis jõud ühendades eelnõu vastu võtta. Samas ei saa ka välistada, et Reformierakond võib teha antud küsimuses kannapöörde. Viimastel koalitsiooniläbirääkimistel ju nägime, et vanad kivisse raiutud põhimõtted oravate puhul enam ei kehti – võimu säilitamise nimel ollakse valmis mitu sammu tagasi astuma.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Peeter
12. aug. 2022 21:52

Kes siis valitsust ülal peab?

raplakas
23. aug. 2022 22:04

Seda olex siis pidanud rääkima, kui ise valitsuses oli. Praegu – valimispropaganda.