4.9 C
Rapla
Laupäev, 24 sept. 2022
spot_imgspot_img

Juhtkiri: Homme on vastupanuvõitluse päev

Eesti taasiseseisvumise järel tähistati 22. septembrit mõnda aega Otto Tiefi valitsuse mälestuspäevana. 2007. aastast tähistame seda vastupanuvõitluse päevana.
Tähendus sellega oluliselt ei muutunud. Alguses mälestati inimesi, kes püüdsid 1944. a septembris ära kasutada kahe okupatsiooni vahelist perioodi, et taastada Eesti riiklik iseseisvus. Mäletame ju, et 18. septembril 1944, kui Saksa okupatsiooniväed olid juba Eesti pinnalt lahkumas ja venelasi veel polnud, nimetas peaminister Vabariigi Presidendi ülesannetes Jüri Uluots kehtiva põhiseaduse alusel ametisse Otto Tiefi valitsuse. Paraku oli selle eluiga lühike – Tiefi valitsuse viimane istung peeti 22. septembril Läänemaal Põgari palvemajas.
Muide, selle valitsuse koosseisus oli kaks Rapla vallast pärit meest, peaministri asetäitja ja siseminister Otto Tief ning riigisekretär Helmut Maandi. Ja Maandi oli ainus valitsuse liige, kellel õnnestus lõpuks viimase paadiga vabasse maailma jõuda. Põllutööminister Kaarel Liidak varjas ennast mõned kuud, haigestus siis ja suri 1945. aasta jaanuaris. Kõik ülejäänud arreteeriti ja nad tegid läbi Vene laagrite kannatuste raja. Mõnel, nagu Otto Tiefil, õnnestus ellu jääda. Aga mitte vabaks saada – tal keelati Eestisse naasta ja tema käike jälgiti. Kuni matusteni.
2007. aastal laiendati 22. septembri mõtet selliselt, et nüüd meenutame ja täname mõttes kõiki, kes sõna või teoga osutasid vastupanu okupatsioonivõimudele, kaitstes Eesti Vabariigi iseseisvust ja vabadust.
Põhimõtteliselt kuuluvad sellesse loendisse ka kõik meie riigivanemad. Homme peetakse nende auks Hageri Lambertuse kirikus mälestusjumalateenistus, kus teenivad piiskop Urmas Viilma ja EELK Lääne-Harju praost, Hageri koguduse õpetaja Jüri Vallsalu. Süüdatakse küünlad ja peetakse kõnesid.
Oleks ju ilus, kui umbes samal ajal süüdataks Sikeldis vana tuuleveski varemete juures mälestusküünlad Otto Tiefile ja Helmut Maandile, nad olid ju peaaegu naabrimehed, kuigi mitte üheealised… Kõnesid poleks vajagi, piisaks ka mõttes öeldud tänust. Peaasi, et meeles oleks.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised