6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
TarbijaJuristi nõuanne: Tööandja võimalused osaleda järelevalves

Juristi nõuanne: Tööandja võimalused osaleda järelevalves

Transpordiettevõtja küsib: Kuidas saaksin tööandjana paremini järelevalves osaleda?

Vastab Jüri Milov, Tööinspektsiooni juhtiv tööinspektor: Järelevalvet saab teha kahte moodi – kontaktivabalt iseteeninduse kaudu või külastuse käigus ettevõttes kohapeal.

Tööinspektsiooni infosüsteemis TEIS (iseteenindus.ti.ee) on valmis saanud sõidukijuhtide järelevalve moodul, mis annab transpordiettevõtetele mugava ja paberivaba võimaluse osaleda järelevalves. TEISi keskkonnas saab kiirelt esitada järelevalve läbiviimiseks nõutud sõidukijuhtide töö- ja puhkeaja andmeid ja tööohutuse dokumente. Võimalus iseteeninduskeskkonnas järelevalves osaleda on ka teiste valdkondade ettevõtetel.

Iseteeninduses saavad transpordiettevõtjad tutvuda küsitud dokumentidega vahelehel „Dokumendid“, kus on kuvatud nimekiri dokumentidest, millega tööinspektor soovib tutvuda. Küsitud dokumendid saab kontaktivabalt lisada, klõpsates nupule „Lisa faile“.

Kontrolli ajal keskendutakse üldjuhul tööohutuse ja töötervishoiu dokumentidele ning töölepingute kontrollimisele. Pärast ettevõtte külastust töötleb inspektor töö- ja puhkeaja andmeid ning saadab välja kontrolli protokolli, kus on fikseeritud kõik puudused ja sõidukijuhtide töö- ja puhkeaja kõrvalekalded. Puuduste kohta oodatakse vastust rikkumiste kõrvaldamiste kohta koos tõendusmaterjalidega (failid, pildid jms). Lisaks tuleb kõrvalekaldeid ja juhtide sõidumeeriku väljatrükke rikkumiste põhjuseid selgitada. TEISis on parandamist vajavate puuduste ja kõrvalekallete jaoks loodud ka otsetee, mis hõlbustab nende leidmist.

Inspektor vaatab selgitused üle ja teeb lõpliku otsuse, kas puuduste kõrvaldamine on asjakohane. Lõplikud rikkumised fikseeritakse hinnangulehel. Järelevalves osaledes saab tööandja mugavalt läbi vestlusakna inspektoriga suhelda ja vajadusel lisaküsimusi esitada. Igal vahelehel, ekraani paremas servas on nähtav ümbriku ikoon, millele klõpsates avaneb vestlusaken. Vestlusaknas on nähtavad ka tööandjale saadetud dokumendid ja meeldetuletused. Vestlusaken on mõlemale osapoolele avatud kuni järelevalvemenetluse lõpetamiseni.

Rohkem infot leiad: https://tooelu.ee/et/73/tooelu-infosusteem-teis

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare