-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelSisuturundus: Võistlussportlasest tiimijuht: nii spordis kui ka töös tuleb arvestada, et tegu...

Sisuturundus: Võistlussportlasest tiimijuht: nii spordis kui ka töös tuleb arvestada, et tegu pole sprindi, vaid maratoniga

Karin Laurima, Swedbanki meediajuht

Kui igapäevatöö möödub enamjaolt istudes ja ekraani vaadates, on sport hädavajalik, et säiliks tasakaal, teab Swedbanki tiimijuht Martin Milling omast kogemusest. Paralleele spordi ning igapäevase meeskonnatöö vahel näeb Raplas elav ja töötav Martin veel mitmeid. 

Haapsalus sündinud, kuid lõviosa elust Raplas elanud Martinit iseloomustab pürgimine suurte sihtide poole. Nii lennutas soov jõuda korvpallis tipptasemele Martini pärast keskkooli lõppu USAsse.
„USAsse sattumise lugu algab juba 10. klassist. Olin selleks ajaks käinud 8 aastat korvpallitrennis ning mul avanes võimalus osaleda USAs neljanädalasel turneel, kuhu valiti 10 noormängijat kümnest Euroopa riigist. Tuuritasime USA New Englandi osariikides ning võtsime mõõtu kohalike keskkoolide võistkondadega,“ meenutab Martin.
Vaimustunud USAst, alustas Martin õpinguid Californias Redwood City linnas asuvas Cañada College´is. 18-aastasena võõras riigis elamine andis talle hulgaliselt kogemusi – näiteks seda, kuidas murede puhul ise vastused ja lahendused leida.

Pööre kõrgeimal tasemel

Aastate jooksul sai Martin esindada nii Eesti 16-aastaste kui ka 18-aastaste korvpallikoondist ning jõudis ka Eesti Meistriliigasse. Siis aga saabus pööre. „See viimane aasta kõrgeimal tasemel andis kahjuks ka kinnitust peas arenema hakanud mõttele – kas ma olen praeguseks sellel tasemel, kus ma tahan olla, ning kas soovin jätkata või joone alla tõmmata,“ meenutab Martin.
Võitu sai viimane mõte – tõmmata joon alla – ning nii möödusid järgmised aastad uute väljakutsete otsinguil sporditandril. Proovitud sai nii jõutõstmist kui ka pikamaajooksu, kuni ühel päeval jõudis Martin CrossFiti trenni. „Ning sellest päevast alates ei ole tekkinud soovi lõpetada.“
Tänaseks on Martin jõudnud harrastajast võistlejaks ning tulemuseks ka mitu poodiumikohta: esikoht Fittest in Tartu võistlusel 2021. aasta suvel ning kolmas koht kahepäevasel võistlusel Fitgames 2022. aasta suvel. Eestist väljaspool on tal võistluskogemus Leedust.
„CrossFit sobib kõigile, sest selles on palju võimalusi olenemata inimese eesmärgist,“ teab Martin oma nelja aasta pikkusest CrossFiti kogemusest rääkida. Kõige olulisem on tahe pihta hakata. „On inimesi, kes leiavad vabandusi, miks mitte midagi teha, ja on inimesi, kes leiavad põhjuseid, miks midagi teha. Ka minul on elutempo kiire, mistõttu enamik trenne teen ära hommikul enne tööd ja isegi enne, kui lapsed ärkavad. Valik on iga inimese enda teha.“ Seda motot – leida põhjuseid, miks midagi ära teha selle asemel, et otsida vabandusi – kannab Martin edasi ka oma igapäevatöös Swedbankis, kus ta juhib 21 tooteomanikust koosnevat meeskonda.
Enne Swedbanki tulekut töötas Martin Riigi Kinnisvara ASis. Martinit innustas Swedbankiga liituma võimalus end proovile panna suures erasektori ettevõttes. „Tänu tuttavatele teadsin, et Swedbankis on palju võimalusi tööalaselt liikuda nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt, mistõttu positsioon, kuhu esialgu kandideerisin, oli minu jaoks pigem eesmärgiga n-ö jalg ukse vahele saada,“ kirjeldab Martin.

Hooliv ja nõudlik juht

Pärast mitmeid ametivahetusi Swedbankis sai Martinist tiimijuht. „Tiim, kelle juhiks ma kandideerisin, koosnes vaid tooteomanikest. Seda positsiooni olin ka ise üle kahe aasta varem täitnud ning tundsin, et nendele inimestele suudan ma anda kõige rohkem.“
Martin kirjeldab end kui hoolivat, konkreetset ja nõudlikku juhti, kellele meeldib asju ära teha ning mitte üle reageerida erinevate probleemide puhul. „Kui näen olukordi, mis vajavad muudatusi, ei karda ma seda välja öelda. Samuti ei rutta ma tegema otsuseid omamata kõigi osapoolte seisukohta või põhjalikku ülevaadet olukorrast,“ lisab Martin. Samuti on oluline hea huumor, et tööpäevad poleks üksluised ning kolleegidel oleks naeratus näol.
Lisaks peab Martin oluliseks, et ka tööandja hooliks oma töötajatest. Kõige paremini saab seda teha läbi pakutavate hüvede, karjäärivõimaluste ja tööalaste väljakutsete. „Minu jaoks on oluline, et tööandja oleks aus nii isiklikul tasandil kui ka ühiskonna ees. Aususeks ühiskonna ees pean läbipaistvust oma tegevustes, jätkusuutlikku toimimist, erinevate noorte ja teiste projektide toetamist – kõik, mida Swedbank ka teeb,“ kirjeldab Martin.
Arutledes, kumb on lihtsam, kas juhtida meeskonda või valmistuda CrossFiti võistluseks, leiab Martin, et mõlema puhul tuleb arvestada, et tegu pole sprindi, vaid maratoniga. „Meeskonna ehitamine, inimeste tundmaõppimine ja arendamine võtavad aega ning näitavad tulemusi alles kuude või aastate pärast,“ lisab ta. Suurim erinevus on aga see, et CrossFitis sõltub lõpptulemus endast, aga meeskonna juhtimisel on oluliselt rohkem väliseid tegureid, millega tuleb arvestada.

Kolm soovitust juhiks pürgijatele
Kõigile neile spetsialistidele, kes soovivad saada juhiks, on Martinil kolm soovitust:
• Esiteks tuleb enda jaoks läbi mõelda pikem plaan. Kas juhiks olemine täidab sinu jaoks konkreetset pikaajalist eesmärki? Kas see on hüppelaud järgmisele positsioonile?
• Teiseks tuleb sõnastada eesmärgid, mida tahad juhi positsioonil saavutada. Kas praegustes töömeetodites või protsessis on miskit konkreetset, mida soovid juhina muuta? Mis väärtust soovid juhina oma töötajatele luua? Mis väärtust soovid juhina ettevõttele luua?
• Kolmandaks ei tasu karta uusi väljakutseid. Pealehakkamine on pool võitu ning alguses ongi keeruline, kuid kuidas inimesena ja professionaalina areneda, kui ei astu oma mugavustsoonist välja?

CV
Martin Milling (32)
Sündinud Haapsalus, elab ja töötab Raplas
Töötanud Swedbankis peaaegu 6 aastat, enne seda töötas Riigi Kinnisvara ASis ja finantsteenuseid pakkuvas ettevõttes MYJAR
Magistrikraad, Tallinna Tehnikaülikool, äriinfotehnoloogia eriala (2013-2016)
Bakalaureusekraad, Tallinna Tehnikaülikool, arvutisüsteemide eriala (2009-2013)
Vaheaasta USAs Cañada College´is (2008-2009)
4.-12. klass, Rapla Vesiroosi Gümnaasium
1.-3. klass, Varbola põhikool

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare