16.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 juuli 2024
LisalehtRohelised Sõnumid: Nutijaht kogub kokku katkise elektroonika

Rohelised Sõnumid: Nutijaht kogub kokku katkise elektroonika

Suve lõpus algas Kuusakoski ja Telia kampaania “Nutijaht”, et koguda kokku prügina seisvad väikeelektroonikaseadmed ning tõsta eelkõige noorte teadlikkust elektroonikajäätmete sorteerimise tähtsusest.
„Elektroonilised jäätmed on kõige kiiremini kasvav prügiliik ning oluline on kõikide teadlikkus ja panus, et seda vähendada,“ ütles Kuusakoski juhatuse esimees Urmo Viisitamm. „Kuusakoskis oskame vanaelektroonikat õigesti töödelda ning seetõttu kutsume kõiki oma kodu või kontor selle pilguga üle vaatama, et vedelema jäänud kasutud elektroonikaseadmed kokku koguda, need Kuusakoski kogumispunktidesse ära tuua ja seeläbi võita kampaania käigus ka erinevaid auhindu.“
Üks kogumispunkt asub Mäepere jäätmejaama juures Rapla vallas. Kogumiskohas võetakse vastu vanad telefonid, arvutid, tahvelarvutid, nutikellad, juhtmed ja laadijad. Selle, mis nutikampaania raamidesse ei mahu (näiteks kineskooptelerid), saab jätta jäätmejaama. Elektroonikajäätmetest saab kampaania korras vabaneda kuni 30. novembrini.
„Kõige keskkonnasäästlikum on oma telefone, arvuteid ja muid nutiseadmeid kasutada võimalikult pikalt ja sellele aitab kaasa pidev digiprügi kustutamine, et mälu täitumisel ei peaks iga paari aasta tagant uut veel suurema mahuga seadet ostma,“ ütles Telia partnersuhete juht Elo Võrk. „Kui aga see vajadus tekib, soovitame vana seadme e-poe ja pakiautomaadi kaudu tagasi saata, et uue ostmisel saada soodushinda.
Elektroonikaprügi, millel ei ole enam mingitki lootust uuele elule ja kasutusele, tooge loomulikult Kuusakoskisse, et väärtuslikud materjalid ei jääks koju prügina seisma. Elektroonika puhul on võimalik pärast eluea lõppu taaskasutada 99% neis sisalduvatest materjalidest.“
Eestis tuuakse iga päev turule suurusjärgus 50 tonni elektroonikat, mis kõik muutub lõpuks kasutuna seisvaks, keskkonnale koormaks ning oma aja ära elanud vanaelektroonikaks. Euroopas on igas majapidamises keskmiselt 72 elektri- ja elektroonikaseadet, millest 11 on katki või pole enam kasutusel. Eelmisel aastal tekkis maailmas keskmiselt 7,5 kg e-jäätmeid inimese kohta, aastaks 2030 on see kasvanud juba 9 kg peale inimese kohta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare