6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
TarbijaRetsept: Õuna-kohupiimakook

Retsept: Õuna-kohupiimakook

Lõpetan aasta natuke magusa noodiga, kuid nagu lõppevas aastaski, on selles koogis rohkem hapukust kui magusust. Tegemist on neljaviljahelvestest tehtud koogiga, mille retsept on meie peres kasutusel olnud umbes 25 aastat, ehk peaaegu samast ajast, kui 1990-ndatel neljaviljahelbed meil turule tulid. Koos helvestega tulid kaasa erinevad retseptid ja üks neist ongi alljärgnev.
Ajaga on see küll natuke mugandunud – margariini asemel on või, kohupiima ja hapukoore kogust on suurendatud, täidisesse on lisatud vanillisuhkrut ja muna ning suhkrukogus on suurenenud. Ja enne purukatte lisamist läheb peale värskeid marju, mis käepärast või sügavkülmast võtta.
Kui mu ema seda kooki teeb, oleneb tal kohupiima kogus sellest, millist kohupiima ta saanud on. Ricotta puhul läheb 800 g, teralisema kohupiima puhul, mille pakk on 250 g, läheb 750 g.

Vaja läheb: taigna jaoks 6 dl neljaviljahelbeid (või kiirkaerahelbeid), 2 dl jahu, 2 dl suhkrut, 200 g võid, 1/2 tl küpsetuspulbrit, soola; täidise jaoks 750-800 g kohupiima, 250 g hapukoort, 3 muna, 1,5 dl suhkrut, 1 tl vanillisuhkrut, 3-4 suuremat õuna, soovi korral rabarberitükke, pohli, jõhvikaid või vaarikaid.

Tee nii: Sulata või. Sega omavahel suhkur, sool, neljaviljahelbed, jahu ja küpsetuspulber ning lisa segule sulatatud või. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Murenda 2/3 taignast koogipõhjaks. Puhasta ja viiluta õunad. Kata taigen õunaviiludega. Soovi korral lisa rabarberitükke ja marju. Sega kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga, vala segu õuntele. Järelejäänud 1/3 taignale lisa natukene jahu, umbes 1 spl ja murenda see peeneks puruks ning puista kohupiimale. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 40 minutit.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare