14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
TarbijaRetsept: Meie pere pasteet

Retsept: Meie pere pasteet

Kuidagi on aasta algus läinud seda rada, et olen proovinud toite ja toiduaineid, mida ma tegelikult eriti ei söö. Üks kõige vastumeelsemaid toiduaineid on minu jaoks kogu elu olnud maks. Meenutan alati seda, kuidas kunagi ammu suutis isa mulle siiski maksa sisse sööta, tehes sellest kotlette. Sõin, kiitsin, aga kui teada sain, et kotleti sees on ka maks, tekkis psühholoogiline tõrge ja rohkem süüa ei suutnud. Millegipärast sellist tõrget või vastumeelsust pasteedi puhul ei teki.
Pasteeti tehakse meil üldjuhul ise kodus. Seda juba ajast, kui mu vanemad maale kolisid ja päris pikalt ise sigu pidasid. Pasteedi tegemiseks saadi nõu vanematelt inimestelt ja kiigati ka kokaraamatusse ning jättes sisse asjad, mis meeldisid, ja välja need, mis ei sobinud, kujunes ajaga välja selline retsept, nagu alljärgnevalt kirjas.
Veel on meil maal alles ka vana hakklihamasin, mis on pasteedi tegemiseks kõige parem abimees. Pasteeti saab muidugi teha ka köögikombaini kasutades.

Vaja läheb: 1 kg seamaksa, 1 kg poolpekist sealiha, 4 suurt sibulat, 2 küüslauguküünt, 3 suuremat porgandit, vähemalt 100 g võid, maitseks soola, pipart ja riivitud muskaatpähklit.

Tee nii: Lõigu maks 4-5 cm suurusteks kuubikuteks ja prae need pannil, lisades maitseks soola ja pipart. Hauta kaane all, kuni maks on valmis. Lõika liha kuubikuteks ja prae. Haki sibul ja küüslauk, lisa lihakuubikutele ning maitsesta soola ja pipraga. Samal ajal keeda porgandid, koos koorega. Kui porgandid on pehmed, koori need.
Kui pasteedi tegemiseks vajalikud koostisosad on valmis, aja need kaks korda läbi hakklihamasina, esimene kord kõik koostisosad eraldi, teine kord kõik koos.
Pane saadud segu potti ja lisa keedetud vesi ning vähemalt 100 g võid. Vispelda saadud segu ja keeda natuke. Vett tasub alguses lisada pigem vähe ja kui vispeldades tundub, et segu on liiga paks, saab seda juurde lisada. Saadav mass peab jääma kreemjas, hapukoorepaksune. Timmida maitse enda jaoks sobivaks soola, pipra ja muskaatpähkliga ning panna segu karpidesse jahtuma.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare