spot_img
6.1 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
TarbijaJuristi nõuanne: Summeeritud tööaja puhul väheneb lapsepuhkuse kasutamisel tööajanorm

Juristi nõuanne: Summeeritud tööaja puhul väheneb lapsepuhkuse kasutamisel tööajanorm

Lugeja küsib: Töötan summeeritud tööajaga, seega võin lapsepuhkust kasutada ka nädalavahetusel. Tahan võtta lapsepuhkust laupäev ja pühapäev. Puhkuseavalduse ajaks ei olnud graafik veel koostatud. Mitme tunni võrra vähendatakse normtunde, kui lapsepuhkus on 10 päeva järjest, mille sisse jääb 4 nädalavahetuse päeva?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Lapsepuhkuse andmise eesmärk on, et töötaja saab töölt täiendavat vaba aega lapsega ajaveetmiseks. Summeeritud tööaja arvestuse korral võivad kõik kalendripäevad olla töötaja tööpäevad.
Kui töötaja kasutab lapsepuhkust, peab tööaeg arvestusperioodis vähenema selle aja võrra, mil töötaja lapsepuhkuse tõttu tööd ei teinud. Kui töötaja graafik on kinnitatud, tuleb tööajafondist maha arvestada graafikujärgsed tunnid. Näiteks kui töötaja kasutab lapsepuhkust laupäeval, mil on graafiku kohaselt tema vahetus 24 tundi, siis väheneb tema tööajafond samuti 24 tunni võrra.

Kui graafik ei ole kinnitatud ja töötaja soovib lapsepuhkust kasutada, väheneb tööajafond kaheksa tundi iga lapsepuhkuse päeva kohta, olenemata asjaolust, kas lapsepuhkuse päev on kalendaarsel tööpäeval või nädalavahetusel. Kuivõrd graafiku alusel töötava töötaja tööpäev võib olla iga päev ja lapsepuhkust antakse tööpäevades, tuleb tööajafondi vastavalt korrigeerida.

Näide: Töötaja töötab täistöökoormuse alusel arvestuslikult 8 tundi päevas ja 40 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul. Töötaja plaanib lapsepuhkust 03.03.2023 – 12.03.2023 (10 kalendripäeva). Tema tööajanorm väheneb 8 tundi iga tööpäeva kohta. Seega väheneb tema tööajanorm 80 tunni võrra.

Selliselt tagatakse võimalikult selge ja sarnast laadi lähenemine päevaviisilise ja summeeritud tööaja arvestuse korral. Nii on lisaks tagatud, et lapsepuhkuse kasutamise tõttu ei pea töötaja töötunde järele tegema ning saab täidetud lapsepuhkuse eesmärk võimaldada töötajale täiendavat tööst vaba aega lapsega ajaveetmiseks. Kui lapsepuhkust nädalavahetusele planeerides tööajanorm ei väheneks, peaks töötaja töötama vaatamata puhkuse kasutamisele täis kuu normtunnid. See ei oleks aga eesmärgipärane.
Vastus on kooskõlastatud sotsiaalministeeriumiga.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused