2.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArtikkelIn memoriam: Asta Satsi (18. V 1935 - 17. III 2023)

In memoriam: Asta Satsi (18. V 1935 – 17. III 2023)

Läinud nädalal lahkus meie hulgast aastakümnete kestel Raplamaale au ja kuulsust toonud kergejõustikuveteran Asta Satsi.
Asta (neiuna Kalmet) lapsepõlv möödus Pärnumaal Häädemeestel Kembi talus. Peres oli kuus last, Asta oli neist neljas. Küllap kodutalu oligi see paik, kust tütarlaps sai kaasa armastuse maatööde vastu ja mõjutuse elukutse valikul. Põhihariduse sai ta Häädemeeste 7-kl mittetäielikus keskkoolis. Seejärel lõpetas Vigala aiandus- ja mesinduskooli ning õppis aastatel 1954-1957 Kehtna kolhooside esimeeste ettevalmistamise põllumajanduse keskkoolis (KEEP), kus omandas agronoomi elukutse. Pärast lõpetamist suunati neiu Rapla rajooni Jüriöö kolhoosi (hilisem Raikküla kolhoos ja Raikküla Farmer), kus vajati zootehnikut. Ja loomakasvatajaks ta jäigi – 1979. aastal lõpetas töö kõrvalt EPA zootehnika teaduskonna.
Asta Satsi elu oli väga tihedalt seotud sportliku tegevusega. Ta oli edukas kergejõustiklane. Spordipisiku sai Asta kaasa Häädemeeste koolist, kus innustaja oli õpetaja Mihkel Männik. Teadlikud treeningud algasid siiski KEEP-koolis õppides. Esimene suurem saavutus oli edukas esinemine põllumajandustehnikumide spartakiaadil – esikohad kuulitõukes ja kettaheites. Siit edasi olid tema treenerid Oliver Puri ja Meinhard Kirm.
1955. aastal kutsuti Asta VS Jõud kergejõustiku koondvõistkonda. Tekkis võimalus osaleda treeninglaagrites, mis viidi läbi toonase Nõukogude Liidu lõunapoolsetes linnades. 1958. aastal oli ta Krimmis, 1966. aastal Kišinjovis (Chisinau). Esimene üleliiduline tähelepanu tuli 1961. aastal Kišinjovis peetud maanoorte üleliidulisel spartakiaadil, kui Asta võitis esikohad kuulitõukes (13.30) ja kettaheites (44.41). Aastatel 1960–69 kuulus ta juba Eesti kergejõustiku koondvõistkonda. Ja kui 1982. aastal loodi Rapla Spordiveteranide Koondis, oli Asta sealgi aktiivne, jätkates oma lemmikaladega. Üks harjutamiskoht oli kodu lähedale rajatud heitering.
1990. aastal Budapestis peetud spordiveteranide EM-il võistles Asta Satsi 55-aastaste grupis ning tuli koju kuulitõuke 4. ja kettaheite 5. kohaga. See võistlus andis ühtlasi ülevaate teiste veteransportlaste võimetest ja innustas treeningutel rohkem pingutama. Järgmisel aastal oli veteranide MM Soomes Turus ja Asta tuli sealt tagasi maailmameistri tiitliga.
Kuuli ja kettaheite kõrval sobis talle hästi ka heidete mitmevõistlus (HMV). Sealt võitis ta järjepidevalt medaleid. Iga viie aasta järel kolis veteransportlane uude vanusegruppi ja oli jätkuvalt edukas. 2017. aastal Taanis Aarhusis korraldatud EM oli Astale taas väga edukas: ta võitis hõbemedali raskusheites ja pronksmedalid kuulitõukes, kettaheites, vasaraheites HMV-s. Tema viimaseks EM-iks jäi Malaga 2019, kust ta kaheksakümne nelja aastasena tuli tagasi raskusheites võidetud pronksmedaliga.
1962. aastal abiellus Asta Kalmet Heldur Satsiga. Astat jäävad leinama kolm last, üheksa lapselast ja kaks lapselapselast.
Eluajal on Asta Satsit tunnustatud ja meeles peetud – ta oli aastatel 2012, 2015 ja 2018 Rapla maakonna parim naisveteransportlane. 2012. aastast on ta Eesti Kergejõustiku Veteranide Assotsiatsiooni auliige. Siiajäänute asi on teha, et mälestus rohkem kui 60 aastat maakonda kõrgel tasemel aktiivse tippsportlasena esindanud Asta Satsist ei tuhmuks.
Langetame leinas pea ja avaldame sügavat kaastunnet lahkunu omastele.

Rapla Maakonna Spordiliit
Rapla Spordiveteranide Koondis

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare