16.1 C
Rapla
Kolmapäev, 31 mai 2023
LisalehtKUKITEMUKIKUKITEMUKI: Klaudia Tiitsmaa kallim on tema uudisteankur

KUKITEMUKI: Klaudia Tiitsmaa kallim on tema uudisteankur

Konstantin Kuningas

Ugalas mängitakse Yorgos Lanthimose filmil “Dogtooth” (eesti k “Koerahammas”) põhinevat etendust “Head lapsed”.
Sõna “teater” tuleb kreekakeelsest sõnast theatron, “vaatemängupaik”. Lanthimost, endist teatrilavastajat, aitas vormida kodumaa Kreeka väiksus. Tema film “Alps” (2011) räägib isikust, kes soovib siseneda fabritseeritud maailma, “Dogtooth” (2009) isikust, kes soovib sellest väljuda.

“Dogtoothi” tegevus toimub nimedeta peres, mille maailma on loonud isa. Tema käib ainsana väljas, tööl, ema ja lapsed on kodus, eraldatud. Lapsed on selles eas, kus neid hakkab huvitama seks. Piiratud keskkonnas kerkib üles intsestiteema. Prince’i “Sister” on pühitud ajaloovaiba alla. Mida teeb “Head lapsed”? See on retk hämarusest valguse poole, kus ei tea, kas nutta või naerda, kirjeldab Ugala lavastust.
“See on maailm, kus kui ema ja isa ütlevad, et asjad on nii, siis nii need asjad ka on, aga lapsed ju armastavad küsida igasuguseid asju ja lõpuks need asjad hakkavad kuhjuma,” sõnab “Heade laste” näitleja Klaudia Tiitsmaa.
Inimese kujunemist mõjutavat kõige rohkem suhe isaga. Klaudia isa on endine performance’i-kunstnik. Teda oli vähe, kui Klaudia oli väike. Isa oli nagu magustoit. Aga tema kirg oli võimas. Klaudia mäletab, kuidas isa tantsis mustades nahkpükstes või kuidas ta klaverit mängis. “Isas on väga palju asju, mis teevad mind kurvaks, ja asju, mis teevad rõõmsaks, aga võrdselt on siiski maailmatala ema,” ütleb ta.
Tiitsmaa ei kirjuta enda jaoks rolle lahti. Ühe korra pidi, aga muidu saab tihti ruttu aru, milline hing tegelasel on. Saab aru tunnetuslikult, sõnadeta. Arvab, et sai aru ka sellest rollist, kuid viimase lihvi andis lavastaja Ringo Ramuli üks märkus. Proovi nii, et kõike, mida sa mõtled, poleks võimalik lugeda, ja see, mida sa ütled, tuleks üllatusena, soovitas Ramul.
Director’i tõlge on “suunaja”, see tuleb sõnast direction.
“Ringo toob palju rõõmu proovidesse. Ma ei tea, kas tohin öelda, aga tema ema on tülivältija,” lausub Tiitsmaa. “See on rõõm, mis aitab tööd teha ja unustada näiteks selle, et magasid halvasti. Oluline on see, et ta tegeleb detailidega.”

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused