16.1 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
LisalehtKUKITEMUKIKUKITEMUKI: Mikael Meema. Eesti esikoomikuga välja müüdud tuurist ja välismaistest...

KUKITEMUKI: Mikael Meema. Eesti esikoomikuga välja müüdud tuurist ja välismaistest naljatajatest

Konstantin Kuningas

Mikael Meema komöödiatuur “Palderjan” jõuab mais ja juunis mitmesse linna, sealhulgas 19. mail Raplasse.

Autokooliõpetaja andis Meemale hüüdnime Palderjanipoiss, vihjates sellele, et Meema oli roolis liiga rahulik – palderjan aitab lõõgastuda. Mõiste “huumor” pärineb Vana-Kreekast, kus arvati, et vedelik, mis kontrollib tervist, on humor (ladina keeles “kehavedelik”).
Püstijalakomöödia sünnimaadeks peetakse siiski Suurbritanniat ja Ameerikat. Suurbritannias arenes see varieteeteatritest (music halls), millest esimene avati 1852. aastal Londonis, Ameerikas arenes Borscht Beltis juutidest koomikute seas. Tänapäevase vormi väljakujunemisest saab rääkida alates 1960. aastatest, kui televisioon ja mikrofonid võimaldasid žanril laiemalt levida.
Lavavestluskoomikut on nimetatud kultuurimediaatoriks ja antropoloogiks, sest ta kõneleb kokkupuudetest ümbritseva sotsiaalse reaalsusega. Meema on kümmekond aastat Eestis stand-up’iga tegelenud, osalenud Comedy Estonia tuuridel, toonud lavale neli tunnist soolosõud: “Lootusetu romantik” (2016-2017), “See kõlas minu peas paremini” (2018), “Puhas poiss” (2019) ja “Lood” (2022).

Oled teinud sooja Sander Õigusele ja Ari Matti Mustonenile. Nüüd on su tuur mitmes paigas välja müüdud. Mis saab nendest, kes tahaks pileteid, kui piletid on otsas? Mis saab nendest, kes käisid ja kellele meeldis ja tahaks DVD-d?
See oleks minu jaoks väga lahe, kui selle tuuri jooksul piletid otsa saaksid. Pessimist minus ütleb, et seda ohtu pole, aga kui tõesti peaks juhtuma, siis äkki motiveerib see järgmisel aastal kiiremini tegutsema inimesi.
Kui tuur väga meeldis, siis kunagi ilmub sellest tõenäoliselt ka salvestus kuskile internetiavarustesse. Igasuguste füüsiliste kandjate osas tahaks öelda, et ma olen nii rohelise mõtlemisega, et ei taha rohkem mateeriat maailma juurde tuua, aga realistlikult on kogemus pigem näidanud, et ühel hetkel tasuta veebi üles laadimine on pikas plaanis kasumlikum.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare