7.2 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
TarbijaRetseptidSoolakas karulaugumääre

Soolakas karulaugumääre

Ulvi Blande

Karulauk on kevadel väga populaarne taim. Eriti viimastel aastatel räägitakse pidevalt tema kasulikkusest ja vitamiinide rohkusest.
Eesti looduses kasvab karulauku Põhja- ja Lääne-Eestis ning saartel. Mina isiklikult ei ole teda looduses korjamas käinud, aga olen näinud Keila-Joa pargis vohamas. Minu metsa alla sattus ta kunagi juhuslikult, kui üks tuttav kinkis mulle taime. Kuna karulauk on Eestis III kategooria kaitsealune taim, siis ei tohi karulauku tema looduslikest kasvukohtadest üles kaevata.
Kui karulauk juba aias on, võib ühel päeval juhtuda nii, et tema hoogsat levimist tuleb koduaias lausa piirata. Esimesed kaks aastat pärast istutamist ma veel karulaugu lehti korjata ei saanud ega raatsinud, kuna lehed olid alles nii pisikesed. Järgmisel aastal oli näha, et kasvukoht on väheke laienenud, aga söögiks polnud veel midagi võtta. Mida aasta edasi, seda hoogsamalt taimeväli laieneb. Tänavu sain juba kaks tublit peotäit.
Igal kevadel räägitakse meedias ka seda, et karulauku aetakse piibelehega segamini. Kes neid taimi tunneb, see seda nii kergelt ei tee. Karulaugul on ikka tugev küüslaugu lõhn.
Kuna korjamise aeg hakkab läbi saama (korjatakse enne õitsemist), jagame ühte kiirelt tehtavat võileivamäärde retsepti.

Vaja läheb: tugev peotäis karulauku, 1 pakk võid ja natuke soola.
Tee nii: Haki karulauk peeneks, sega soolaga. Võta toasoe või, sega puulusikaga ühtlaseks. Lisa soolaga segatud karulauk. Maitse, kas soola on parasjagu. Mina teen pigem soolaka võide.
Eriti hästi maitseb võie tumeda ciabattaga.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare