3.8 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArtikkelKuidas vältida suvel soola liigtarbimist ja hoida tervislikku tasakaalu?

Kuidas vältida suvel soola liigtarbimist ja hoida tervislikku tasakaalu?

Termomeeter näitab juba mõnda aega suviseid plusskraade ning järjest enam viibime me
õues, naudime sooja ilma ja valmistume peagi saabuvaks suveks. Kes askeldab aias ja teeb
lillepeenraid korda, kes aga ajab kuuri alt välja oma grilli, et uueks hooajaks valmis olla.
Võimalusi selleks on mitmeid.
Tegelikult ongi ju suvi see aeg, kus me kõik tunneme, et soovime pisut vabamalt võtta. Olgu selleks siis rannas päikese käes päevitamine, sõpradega kohtumine või grilli- ja aiapidude
korraldamine. Kui suvi on nagu värske tuuleiil meie meeltele, siis kehale ei pruugi see
periood aastast aga alati nii kosutav olla. Pole ju saladus, et suvisesse ning pisut patusesse
menüüsse kuuluvad nii grillitud liha, erinevad magusad karastusjoogid ja ohtralt jäätist.
Ja kuigi me kõik oleme piisavalt targad ja informeeritud ning teame, et liigne magusa ja
rasva tarbimine on ebatervislik, siis oluliselt vähem tähelepanu pööratakse sel ajal veel
ühele varitsevale ohule ehk soolale.

Kas sinu suvi on soolane?
Sool on kahtlemata teema, millele tasub suvel pisut enam tähelepanu pöörata. Nimelt
sisaldab sool väga suures koguses naatriumi, mis omakorda on tõsine oht sinu tervisele. Nii
nagu suhkur on ka sool sõltuvusaine. Mida enam oleme harjunud soola sööma, seda
rohkem me seda tahame oma toidule lisaks. Üleliigne soola tarbimine pika aja jooksul
põhjustab aga mitmeid terviseriske.
Ilmselt pole just väga paljud meist mõelnud, kuidas võib liigne soola tarbimine meie kehale
mõjuda, aga seda tasuks siiski teha. Inimese optimaalne soola kogus päevas on 5 grammi,
maksimaalne lubatud soola kogus on aga 6 grammi, mis on täpselt üks teelusikatäis. Ja kui
nii mõelda, siis polegi päevane lubatud soola annus enam nii suur.
Küll aga on suvistes toitudes olev soola sisaldus väga korralik. Näiteks number üks kohal on erinevad valmis grilltooted, mida me suvel kõik rohkelt tarbime. Seega, iga kord kui mõne marinaadis liha omale poekorvi pistad, uuri enne, kui palju antud valmistoode soola sisaldab.
Kui see on juba üle 1 grammi saja grammi kohta, siis on seda juba ilmselgelt liiga palju.
Samamoodi sisaldavad liigselt soola ka erinevad grillkastmed, dipi- ja salatikastmed. Seega
vali oma toidukorvi kaupa hoolikalt, sest ligi 20% igapäevasest soola kogusest saame me
kätte toiduvalmistamisel lisatud soolast. Ja iga kord, kui toidule soola lisame, peaksime me
tegelikult mõtlema ka oma südame tervisele. Ja huvitav fakt on see, et kui vähendame soola tarbimist toidus kuni 30%, jääb see meie maitsemeeltele märkamatuks. Seega tundub, et asi on pigem harjumuses soola lisada, mitte tegelik toidumaitse puudujääk. Mõttekoht, kas mitte pole?

Mis juhtub meie kehaga, kui tarbime päevast päeva liiga palju soola?
Liiga palju soola pole tervisele hea, sellest oleme me ilmselt nüüd kõik aru saanud. Aga mis
juhtub meie kehaga, kui igapäevased soola annused lähevad ülekäte?

● Soolase toidu ületarbimine paneb neerud täistuuridel tööle, sest keha vajab rohkelt
vedelikku;
● Tekivad tursed, kuna sool säilitab kehas vett;
● Kui kehas oleva vedeliku hulk suureneb, suureneb ka veresoontes olev veremaht,
mis omakorda tõstab vererõhku. Kui selline seisund kestab pikka aega, võib see viia
insuldi ja infarktini;
● Liigne soola tarbimine võib põhjustada ka kaaliumipuudust, mis on südamele oluline
mineraal. Keha peab liigse naatriumi eemaldamiseks pidevalt kasutama
kaaliumivarusid.

Aastal 2010. avaldatud uuringust ajakirjas The New England Journal of Medicine
(pealkirjaga “Global Sodium Consumption and Death from Cardiovascular Causes”) selgus,
et soola ületarbimine põhjustab igal aastal maailmas lausa 1,65 miljonit
südame-veresoonkonna haigustega seotud surma. Tänaseks võib see number olla veelgi
suurem, sest inimese kohta tarbitav soolakogus on kasvanud. Tähelepanuväärne fakt on
aga see, et suurim surmajuhtumite arv seoses südame-veresoonkonna haigustega esines
just grusiinide hulgas, kes on teada- tuntud oma šašlõki valmistamise oskuste poolest.

Kuidas hoida soola tarbimist kontrolli all?
Kõige parem soovitus on, et valmista kõik toidud nullist ise, sest väga paljud valmistooted
sisaldavad suures koguses soola. Ja pea meeles, et sool pole ainus maitseaine millega
toidule maitset anda.
Avasta suurepärane vürtside maailm ja kui soovid ikkagi toidule pisut soola lisada, siis vali
selleks Cardioza südamesool, mis sisaldab tavalisest meresoolast 53% vähem naatriumi.
Selle asemel pakub aga Cardioza Südamesool rikkalikult magneesiumi, kaaliumi, tsinki,
seleeni ja kroomi, mis on olulised mineraalid inimese keha jaoks. Magneesium ja
B12-vitamiin toetavad närvisüsteemi tervislikku ja efektiivset funktsioneerimist ning kroom
aitab hoida veresuhkru taset normaalsena.
Kui aga jätkuvalt eelistad poe- ja valmistoite, siis jälgi alati toodete soola sisaldust. Nii nagu
liigne suhkur ja rasv, siis pole ka liiga palju soola sinu tervise jaoks hea.

Suvel naudi puhtaid maitseid ja hoia oma tervist, et jõuaksid pikale, külmale ja
pimedale ajale tervelt vastu panna!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare