9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
LisalehtKoduloolane: Inimrööv Raplas

Koduloolane: Inimrööv Raplas

Alates märtsi keskpaigast on Rapla haigla tohtrid sõjakomissar Põderi teadmisel tegelnud N armees aega teeniva Mati Vorontsoviga. 14. märtsil tuli noormees ravile bronhiidiga, mis teda juba lapsest saadik saatnud. Komis, kus Mati teenib, oli vana haigus ägenenud. Suunamise Rapla haiglasse oli sõdurpoiss saanud Tallinna tuberkuloosidispanserist, kust kodus puhkusel olles abi läks otsima. Ravi lõpetati 25. aprillil. Kolm päeva hiljem võeti noormees uuesti haiglasse, sedapuhku kõhunäärme ägeda põletikuga.
Selle aja jooksul on Matit kahel korral külastanud armee esindajad. 23. aprillil käis poisi teenistuskohast diviisi arst (raviarsti dr. Mägi sõnul väga sümpaatne ja viisakas mees) haiguslugu uurimas ja leidis, et sellise tõvega tõesti Komis teenida ei saa. Lisaks soovitas ta raviarstil Matile pärast haiglast väljakirjutamist mõned päevad ambulatoorset ravi määrata.
29. märtsil tuli veel kaks seltsimeest. Üks neist meditsiiniteenistuse leitnant (viisakas ja arusaaja inimene), teine – keegi erariietes järsu olemisega isik. Meestel oli ülesanne sõdur Vorontsov endaga kaasa võtta. Paraku kukkus küll nõnda välja, et sõdur Vorontsov ei läinud nendega ühes… juhtub.
Seepeale ei ole noormeest ega arste rohkem tülitatud, kuni…
28. mai hommikul ütlesid sõjameeste närvid ilmselt pikast ootamisest üles ja nad tulid uuesti. Seekord kolmekesi – üks vormis, kaks erariietes ja üks kolmest eestlane.
Ilma igasuguse tseremoonitsemiseta mindi haiglasse, saadi otsitav kätte, murti käed selja taha ja viidi minema. Isegi isiklike asjade kaasavõtmiseks ei jäetud aega.
Antud juhul tähendanuks tseremoonitsemine enda tulekust peaarsti informeerimist, vestlust raviarstiga või siis äärmisel juhul vähemalt viisakat kaaskodanikke mitte häirivat käitumist. Aga nii madalale seltsimehed ohvitserid ei laskunud.

Ühistöö neljapäeval, 31. mail 1990:
Maavolikogule tegi juhtunust ettekande volikogu liige, Rapla haigla arst Jüri Kivimäe. Volikogu otsustas:

1. Avaldada kategoorilist protesti Eesti Vabariigi territooriumil asuva N armee esindajate omavoli ja inimõigusi eirava käitumise vastu.
2. Pöörduda Rapla maakonna prokuratuuri poole nõudmisega selgitada välja 28. mail 1990 omavoliliselt Rapla haiglasse tunginud isikute nimed ning võtta nad vastutusele.
3. Nõuda Rapla maavalitsusel kohe Rapla sõjakomissari sundvärbamise ettevalmistamist puudutava info ärakuulamist ja võtta vajaduse korral kasutusele täiendavad abinõud noormeeste kaitsmiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare