9.4 C
Rapla
Teisipäev, 26 sept. 2023
LisalehtKoduloolane: Kuidas kolm Balti riiki taas iseseisvusid 2.

Koduloolane: Kuidas kolm Balti riiki taas iseseisvusid 2.

Algus Koduloolases nr 5 3.05.2023

Leedulaste kiire vastuvisiit

Ühistöö asetoimetaja Ester Šank teatas 19. mai lehes: „Raseiniaist teisipäeval (15. mail – T.T.) Raplasse saabunud autos olid sealse rajooninõukogu esimees Stasys Liatukas, põllumajandusosakonna juhataja Algirdas Sutkus ja ajalehe Naujas Rytas vastutav sekretär Vytautas Barevicius. Rapla maakonna volikogu esimees Tõnu Saar palus külalised oma kabinetti. Sinna tulid ka mehed maavalitsusest/…/
Stasys Liatukas rääkis, et blokaadi tõttu läheb Leedus iga päevaga keerukamaks olukorrast väljapääsu leida. ”Häda on selles, et meil pole selget teed, mida tahame minna,” arvas ta ja siit kostis etteheide Leedu riigi valitsusele. „Öeldakse, et üks õnnetus pole veel mingi õnnetus. Nii see ongi: lisaks blokaadile rõhub meid poisse ähvardav armeeteenistus ja loomade massiline haigestumine.””

Täpsustus: Nõukogude Armee oli juba paar viimast aastat kui suur punane tont Baltimaade kohal olnud. Baltikumist mobiliseeritud poisse kiusati Vene väeosades taga ja jälitati neid, kes keeldusid armeeteenistusest. Täpselt kolmteist päeva pärast praegu jutuks oleva artikli avaldamist oli Ühistöö esikaanel lugu, mis kandis pealkirja „Inimrööv Raplas”. Lugu oli sellest, kuidas Rapla haiglas kõhunäärme ägeda põletikuga ravil viibinud sõdurpoiss Mati Vorontsov 28. mail ilma mingite seletusteta palatis jõhkralt arreteeriti ja minema toimetati (täismahus on toonane lugu loetav tänases Koduloolases).
Loomade massilise huku tõi kaasa Valgevene kaudu sisse murdnud sigade katk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused