14.9 C
Rapla
Esmaspäev, 20 mai 2024
TarbijaRetseptidÕunapirukas

Õunapirukas

Praegu on õunte aeg ja miks mitte küpsetada perele nädalavahetuseks üks maitsev õunapirukas.
Piruka retsepti leidsin Oma Maitse veebilehelt, autor Kadri Walsberg. Kommentaariumis olid inimesed avaldanud arvamust, et tegemist on ameeriklaste klassikalise “apple pie’ga”.
Kogused retseptis on päris suured. Ise tegin piruka poole väiksema kogusega.

Vaja läheb: Põhjaks 360 g nisujahu, 300 g külma võid, 1 sl soola, 100 ml vett. Täidiseks 1 kg või rohkem õunu, 100 g suhkrut, 1 sl sidrunimahla, 2 sl nisujahu või maisitärklist, 1 tl kaneeli ja soovi korral 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit. Peale muna.

Tee nii: Põhjaks sega kokku jahu ja sool, lisa külma või kuubikud ja näpi jahu võiga läbi. Lisa vähehaaval vesi ja mätsi kokku tainaks. Jaga tainas kaheks, arvestades, et üks osa läheb põhjaks ja külgedeks ning teine osa kas tervikuna, ribadena või muude erinevate kujunditena õunatäidise peale. Pane kumbki osa eraldi toidukilesse ja külmkappi, kuniks valmistad täidise.
Retseptis soovitati õunad koorida, kuid praegu on suveõunte koor üsna õhuke ja mina ainult puhastasin ja tükeldasin. Kellele õunakoor piruka sees üldse ei maitse, võib muidugi koorida. Sega tükeldatud õunad suhkru, sidrunimahla, nisujahu, kaneeli ja muskaatpähkliga ühtlaseks.
Võta kapist üks osa tainast, rulli nii suureks ringiks, et katab küpsetusvormi põhja ja küljed. Kasutasin vormi põhjas ja külgedel küpsetuspaberit. Toksi kahvliga põhja ja külje sisse augud. Seejärel pane peale täidis. Kaunista täidis meelepäraselt teise osa tainaga. Pintselda pealt munaga.
Küpseta pirukat algul 15 minutit 220 kraadi juures, siis keera kuumust maha, 190 kraadi peale ja küpseta veel 35-40 minutit.
Enne serveerimist lase kindlasti pirukal jahtuda. Eriti hea on see jäätisega.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare