-4.3 C
Rapla
Laupäev, 2 dets. 2023
TarbijaJuristi nõuanne: Kellakeeramisel tekkiv lisatöötund tuleb hüvitada ületunnina

Juristi nõuanne: Kellakeeramisel tekkiv lisatöötund tuleb hüvitada ületunnina

Lugeja küsib: Varsti keeratakse kella, aga meie töötaja töötab öises vahetuses, mis kestab 8 tundi ja vahetus langeb ajale, mil toimub üleminek talveajale ehk kella keeratakse 1 tund tagasi. Kas siis peame töötajale töötasu maksma 9 tunni eest?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: 29. oktoobril keeratakse kella ühe tunni võrra tagasi. Sügisesel kellakeeramisel tekib öövahetuses töötajatel lisatund tavapärasele töövahetusele juurde. Lisatund tähendab ka täiendavat töötasu selle konkreetse tunni eest. Kuivõrd kellakeeramine töötaja kokkulepitud tööaega ei muuda, siis peab töötaja töötama vastavalt kokkulepitud tööajale. Kui töötaja tööpäev langeb kellakeeramise ajale, peavad pooled kokku leppima, et töötaja töötab 8 tunni asemel tund aega kauem ehk 9 tundi. Kui kokkulepe puudub, on töötajal õigus töötada ettenähtud 8 tundi ehk vahetus lõppeks varem.
Lisatund võib tekitada ületunnitöö. Tööandja ja töötaja võivad kokku leppida, et töötaja kohustub tegema tööd üle kokkulepitud tööaja. Kui kuu või arvestusperioodi lõpus selgub, et selle võrra on tekkinud ületund, tuleb tööandjal ka see tund ületunnina töötajale hüvitada. Seadus eeldab, et ületunnitöö hüvitatakse tasustatud vaba ajaga. Vaba ajaga hüvitamisel tuleb töötajale maksta ühekordne töötasu ületunnitöö tegemise eest ning ka vaba aja eest, mida töötajale ületunnitöö eest antakse. Kui tööandja soovib ületunnitöö hüvitada rahas, tuleb tal see töötajaga kokku leppida. Ületunnitöö hüvitamisel rahas tuleb tööandjal maksta töötajale 1,5-kordset töötasu.
Seega töötasu makstakse vastavalt töötatud ajale. Kui töötaja töötab tavapärase 8 tunni asemel 9 tundi, siis tuleb see ka vastavalt hüvitada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused