-4.3 C
Rapla
Laupäev, 2 dets. 2023
TarbijaTööõnnetuse andmeid saab vaadata Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnas

Tööõnnetuse andmeid saab vaadata Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnas

Lugeja küsib: Minuga juhtus kuu aega tagasi tööõnnetus. Läksin tsehhist lattu uusi kindaid tooma, kukkusin ja olin selle tõttu töövõimetuslehel kaks nädalat. Pärast õnnetust ütles tööandja, et ta ei taha seda tööõnnetusena registreerida. Arstile ütlesin, et õnnetus juhtus tööl ja arst pani nii ka haiguslehele kirja. Tööandjalt ma rohkem infot saanud ei ole. Kuidas ma saaksin teada, kas minu kukkumine ikka läks tööõnnetusena kirja?

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Tööandja peab uurima kõiki juhtunud õnnetusi ning uurimise käigus selgitama muuhulgas väljas, kas tegemist oli tööõnnetusega või mitte. Kui õnnetus juhtub siis, kui töötaja läheb tooma omale tööks vajalikke asju, näiteks uusi töökindaid, on tegemist tööõnnetusega.
Kui töötaja on tööõnnetuse tõttu töövõimetuslehel, siis peab tööandja koostama uurimise tulemuste kohta tööõnnetuse raporti Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnas hiljemalt 13 tööpäeva pärast õnnetuse juhtumist. Tööandjal on kohustus saata raport ka kannatanule või tema huvide kaitsjale.
Kui tööandja ei ole raportit saatnud, siis on võimalus seda ka ise vaadata. Töötaja võib alati registreeritud tööõnnetuse detailidega tutvuda, logides sisse eraisikuna Tööinspektsiooni iseteenindusse (iseteenindus.ti.ee). Valides menüüst „Õnnetused ja haigestumised“ ja „Tööõnnetused“ on võimalik näha järgmisi andmeid:
– tööõnnetuse üldandmed (staatus, liik, tööinspektor, uurimine, töötaja ja tööandja andmed);
– toimumise asjaolud (aeg, koht, asjaolud, vigastuse kirjeldus);
– tööandja uurimine ehk varem mainitud tööõnnetuse raport, mille koostab tööandja;
– tööõnnetusega seotud dokumendid (Tööinspektsioonile esitatud ja TI poolt koostatud);
– töövõimetuslehed, mis on seotud käesoleva tööõnnetusega.
Kui mõned andmed on puudulikud, täitmata või hoopis valed, siis on võimalik vestlusakna abil võtta ühendust tööõnnetuse eest vastutava inspektoriga.
Kokkuvõtvalt saab öelda, et tööandjal on kohustus töötajale tööõnnetuse raport väljastada. Kui aga tööandja seda teinud ei ole, on teil võimalik andmeid ka ise Tööinspektsiooni iseteeninduskeskkonnast vaadata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused