-10.6 C
Rapla
Kolmapäev, 6 dets. 2023
PersoonHambaarsti innustavad patsiendi rahulolu ja särav naeratus

Hambaarsti innustavad patsiendi rahulolu ja särav naeratus

Märjamaa peatänava ääres on kõrvuti majades hambaravi ja päästekomando. Juhuslik kokkusattumus, aga mõlemad on seotud nii päästmise, veel enam aga ennetusega. Haldja Hambaravi – niisugune on selle kliiniku täisnimi – valgustablool on nime kõrval läbipaistvate rohekate tiibadega haldjas. See on kui rahustav kinnitus, et „oleme sinu jaoks olemas”, nagu on kirjas kliiniku koduleheküljel.

Sealt töötajate fotosid vaadates hakkab silma, et kollektiivi liikmed on kõik noored. Üks neist on Kaisa Lepik, kes lõpetas ülikooli alles 2021. aastal.
Tallinnas asuva Gustav Adolfi gümnaasiumi lõpueksamid läksid Kaisal väga edukalt. Nende tulemustega võinuks ta asuda õppima mitut eriala. Ta teadis, et see peab olema seotud reaalainete valdkonnaga. „Esitasin avalduse nii arstiõppesse kui ka hambaarsti erialale ja geenitehnoloogiasse. Igale poole sain sisse, lõpuks valisin hambaarsti eriala. Ükski sugulane mul selles vallas varem töötanud ei ole. Ma ei teadnud, mida oodata, aga valik osutus väga õigeks. Midagi muud ma küll teha ei tahaks,“ ütles noor tohter valitud eriala kohta.

Esimesed patsiendid on fantoompead

Hambaarstiks õppijate esimesed „patsiendid“ on nukud. Need lamavad ravitoolis nagu patsiendid ja töövõtteid harjutatakse fantoompeade kunsthambaid „ravides“. Juba teisel kursusel sai hakata kätt proovima esimeste päris patsientide peal. Tudengite praktikumi ravile saabunud patsiendid teadsid, et nad on tulnud alles õppivate arstide juurde. Mida noorema kursuse tudengid nendega tegelesid, seda odavam oli ka ravi.
„Algul oli ärevus suur,“ meenutas noor tohter algusaegu. „Toona said patsiendid ravi vaid visiiditasu eest. Nägime sel ajal väga erinevaid ja üsna keerulisi juhtumeid. Suurema osa ravivõtetest saab läbi teha ikka elus inimeste peal, kõike ei saa lõpuni nuku peal harjutada,“ lisas ta.
Vestluskaaslane nõustus, et käeline osavus hambaarsti töös on oluline, kuid lisas, et see on arendatav ja oskused tulevad ajaga. Tulevased tohtrid alustavad tavaliselt juba esimesel kursusel hambaarsti assistendina, suviti on praktikad ja kooli kõrvalt tehakse ravitööd. Praktikakoha otsis Kaisa endale Märjamaale. Ta tuli Haldja Hambaravisse abiarsti praktikale,

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused