5 C
Rapla
Pühapäev, 28 apr. 2024
UudisedAnsambel Rüüt esitles värskelt koorunud muusikat

Ansambel Rüüt esitles värskelt koorunud muusikat

11. novembril esitles Tallinnas oma kaht uut helikandjat ansambel Rüüt, mille üks liige on Raplast pärit ja kodulinnaski toimetav Maili Metssalu. Esitlusele tulid nii Rüüdi uus plaat “Kiriküüt” kui ka helilooja ja produtsendi Sander Möldriga koostöös valminud vinüül “Lendas meie koppelisse”.

Ansambel Rüüt koosneb neljast muusikust. Lisaks Maili Metssalule, kes mängb viiulit ja laulab, on koosluses ka Maarja Soomre (vokaal, meloodika, kannel), Jaan-Eerik Aardam (vokaal, kitarr) ja Juhan Uppin (vokaal, eesti lõõtspill, kannel).
Kontserti kuulates tuli nentida, et kunagi Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias kokku saanud “koolibändist” on küpsenud isikupärane ning professionaalne kooslus. Linnu järgi nime saanud ansambel on just viimasel aastal võimsalt tiibu sirutanud ja lendu tõusnud.

Rüüdi esituses tuntuks saanud Maili kirjutatud laul “Mina ja meri” kõlas tänavu suvel noorte laulupeol neidudekoori esituses ning Rüüdi loo “Ilus ole” saatel keerutasid tantsupeol jalga neiduderühmad. On omamoodi tähelepanuväärne, et korraga tuleb ansambel välja kahe värske ja erineva helikandjaga.
Tallinnas toimunud esitlus oli finaal kontserttuurile, mille jooksul anti üheksa kontserti Eestimaa eri paigus. Jõuti nii Saaremaale kui ka Lüganusele, ent seekord Raplasse mitte. Ehkki ansambli Rüüt muusikas on ka varem linnumotiiv korduvalt esinenud, on see teema nüüd uue albumi “Kiriküüt” fookuses, kus leiab nii eesti pärimusmuusika salvedest leitud linnu- ja loodushäälte jäljenduste tõlgendusi kui ka ansambli liikmete endi leitud loodushääli. Ka plaadi nimi “Kiriküüt” ise viitab linnule. Seesugune sõna esineb ööbiku laulu rahvapärases matkimises ja võib viidata ka linnule endale.
Linnu motiiviga on seotud ka vinüülplaadi nimi “Lendas meie koppelisse”. Pärineb see rida müütilisest loomislaulust, mille keskmes on loomislind, kelle munadest sünnib maailm. Ka üks meeldejäävamaid kontserdil kõlanud lugusid oli inspireeritud väikese lehelinnu laulust, kelle variatsiooniderikka helirea oli Maarja ühel suvel kinni püüdnud ning noodipaberile pannud. Selline looduse ja pärimuse kokkusidumine loob terviku tunde. Viitab ka ansambel oma uut plaati tutvustades, et loodus on võimas ühine inspiratsiooniallikas ja tooraine, mis seob meid meie eelkäijatega.
Kui ansambel alustas, oli koosseisus kaks lõõtsameest ja kaks vokaali. Sellisele kooslusele muusika loomine oli seotud teatud piirangutega. Tänaseks on üks lõõtsadest asendunud kitarriga, mis annab ansamblile täiesti uue ja värske kõlapildi, milles rohkem avarust, lennukust ja toekust. Koostöö Sander Möldriga, mida saab kuulda vinüülplaadil, annab juurde elektroonilise muusika kihistuse. Samas on Möldril hea pärimusmuusika tunnetus, tänu millele põimuvad pärimuslik materjal ja tänapäev maitsekalt.
Mitmedki pärimusmuusika ansamblid on uuenduste tuules ära andnud osa oma ehedusest, aga Rüüt on jäänud oma tuumale truuks. Ikka saab kuulda Juhan Uppini esituses virtuoosset lõõtsamängu ning neiude tundlikku omaloomingut. Kuna Mailil on näitleja taust ning ta on tegelenud ka lugude jutustamise maagiaga, on tal suurepärane oskus (regi)laulude sees olevaid lugusid publikuni tuua.
Plaadiga “Kiriküüt” on seotud lisaks Mailile veel teisigi Raplamaa inimesi. Plaadi üks kujundaja on Jürgen Volmer ja plaadiümbrise sees olevad fotod on teinud Madis Reimund.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare