1.1 C
Rapla
Esmaspäev, 26 veebr. 2024
UudisedKoduloolane: Mälestusmärk langenud metsavendadele

Koduloolane: Mälestusmärk langenud metsavendadele

Rapla Haridusselts

Eeloleval sügisel möödub 80 aastat päevast, mil Tallinnasse tunginud nõukogude väed sundisid lahkuma kahe okupatsiooni vahel loodud Eesti Vabariigi valitsuse, mille peaminister oli Raplamaal sündinud Otto Tief.

22. septembrit, Otto Tiefi valitsuse lahkumise päeva, on hakatud nimetama vastupanuvõitluse päevaks, sellega meenutatakse naisi ja mehi, kes on andnud oma elu, võideldes nõukogude võimu vastu.
Seoses läheneva olulise daatumiga teeb Rapla Haridusselts ettepaneku avada Raplas käesoleva aasta 22. septembril mälestusmärk kõigile Rapla maakonna piires võitluse käigus langenud, arreteeritud ja vangilaagris surnud või hukatud metsavendadele. Ideed on toetanud ka Eesti Endiste Metsavendade Liit.
Mälestusmärk võiks paikneda Rapla kiriku ja pastoraadi naabruses asuvas pargis kohal, kuhu praegu on maetud Raplas ja selle ümbruses 1941. aastal langenud nõukogude sõdurid. Siinkohal tuletame Rapla vallavalitsusele meelde, et on viimane aeg selle matmispaiga ja seal seisva mälestuskivi eemaldamiseks.
Langenud metsavendadele püstitatava mälestusmärgi makett on näha juuresoleval fotol. Mälestusmärgi ühe meetri kõrgune alus valmistatakse kas eestimaisest pae- või põllukivist. Alusele pannakse pronksplaat, millele on graveeritud 2017. aastal kehtinud maakonna piiresse jäänud 1938. aasta haldusjaotuse järgsete valdade kontuurid. Valdade kontuuridesse graveeritakse seal langenud või arreteeritud võitlejate nimed.
Juuresolevalt on ära toodud langenute esialgne nimekiri. Korraldajad on tänulikud iga märkuse, paranduse või täienduse eest. On äärmiselt oluline, et mälestusmärgil ei jäädvustataks juhuslikke nimesid, kellel ei olnud vastupanuvõitlusega pistmist või, mis veel halvem, ununeks keegi, kes väärib mäletamist.

Ühtlasi ootame 1. märtsini Raplamaa Sõnumite toimetuse aadressile kirjapandult konkreetseid lugusid või perekonnapärimusi metsavendadest ja nende tegemistest. Kogutud lood antakse edasi Eesti Mäluinstituudi teadlastele, säravaimad tekstid avaldatakse Koduloolases. Materjalid kuuluvad säilitamisele Rapla maakonna mälukeskuses.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused