6.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 mai 2024
LisalehtKoduloolaneMeenutades Ants Härmat, pühendunud suguvõsauurijat

Meenutades Ants Härmat, pühendunud suguvõsauurijat

Meenuta muistseid päevi, pane tähele aastaid põlvest põlve!
Küsi oma isalt, et ta jutustaks sulle, oma vanadelt, et nad räägiksid sulle! (5 Ms 32:7)

Ants Härma oli sellest pühakirja soovitusest saanud julgustust – uurinud põhjalikult oma suguvõsa ja esivanemaid ning aidanud ka paljudel teistel seda teha.
Ants Härma (end. Hermburg; 27. aprill 1935 – 13. jaanuar 2024) oli pärit Lau külast ajalooliselt Juuru kihelkonnast tänapäeva Raplamaalt. Kolmeaastaselt asus ta vanematega elama Lelle, kuhu isa oli ehitanud perele elumaja ja rajanud saeveski. Isa hukkus 1941. aasta sõjasuvel Palukülas. Ema kahe pojaga naasis Lau külla. Antsu esmane koolitee algas Ingliste 6-kl algkoolis ja lõppes Lelles 7. klassiga 1951. aastal.
Seejärel viis Antsu tee Tallinna, kuhu ta asus ka elama. Tallinna Kommunaalehituse Tehnikumis omandas ta tööstusettevõtete elektriseadmete eriala. Järgnesid tööaastad mitmes Tallinna suurettevõttes tehnilistel erialadel ühtekokku üle 50 aasta. Töö kõrvalt ehitas ta oma perele kodumaja ning abielust sündisid perekonda poeg Urmas ja tütred Marju ja Erke.
Huvi genealoogia ehk suguvõsauurimise vastu tekkis Antsul 1980. aastate teisel poolel, kui oli koos lelletütrega ette valmistamas suguvõsa kokkutulekut. Mälu järgi leiti ainult mõned sugulased, mistõttu tuli ette võtta arhiivitöö. Kahel kokkutulekul oli Ants korraldaja, järgnevatel olid tema koostada sugupuuskeemid. Ta on avaldanud artikleid trükistes, osalenud sugupuu-alaste töödega näitustel ja juhendanud seltsikaaslasi sugupuu uurimisel.
Kui 1990. aastal taasasutati Eesti Genealoogia Selts (EGeS), oli ka Ants Härma kohal. Kümme aastat kuulus Ants seltsi juhatusse. 1997. aastal hakati välja andma EgeS-i Tallinna osakonna laualehte Põlvnemislugu, millest hiljem sai kogu seltsi leht. Teotahtelise ja asjaliku mehena silma jäänud Ants Härma kutsuti lehetoimetusse tööle. Tema hooleks oli lehe korrektuur, fotode ettevalmistamine, lehtede komplekteerimine ja kohale toimetamine seltsi osakondadesse. 2005. aastal valiti Ants Härma EGeS-i auliikmeks.
Mäletan Ants Härmat ajast, kui loomisel oli EgeS-i Rapla osakond. Meil oli esimese sugupuude näituse korraldamise kokkusaamine Inglistel. Ants oli kohal ja tal olid kaasas mitmed käsitsi ja ka arvutikirjas tehtud sugupuud. Imetlesin tema põhjalikkust sugupuuskeemide koostamisel. Ants Härma oli seltsi asutajaliikmena kindla nõu ja jõuga abiks Rapla osakonna loomisel, olles justkui selle vader. Oma aktiivse kohalolekuga kiitis ta ettevõtmise heaks. Tänavu jaanuaris saab EgeS-i Rapla osakond juba 15-aastaseks.
Otsisin kaua sugupuu skeemide koostamiseks sobilikku viisi. Ants soovitas oma kogemusele toetudes andmebaasi-programmi Family Tree Maker ja jagas abivalmilt selle kasutamiseks vajalikke juhiseid. Antsu enda mitmed sugupuuskeemid olid koostatud just selle programmiga. Piisavalt põhjalik, lihtne kasutada ja kena kujundusega skeemide koostamise programm. Kasutan seda siiamaani.
Ants Härma oli ka raamatu “Lau küla lood“ (2014) üks autoritest. Tema koostatud on raamatus avaldatud Meinbergide ja Rinaldode sugupuud. Koostades Antsu kodutalu Alt-Keastu lugu, külastasin teda tema Õismäe kodus. Mäletan, millise sügava lugupidamisega ta meenutas oma esivanemaid. Ta toa seinad ja lauad olid täis erinevaid sugupuuskeeme ja uurimismaterjale ning kirjutuslaual lausa kahe laia kuvariga arvuti, kus oli üks sugupuu parajasti koostamisel. Sain sellest külastusest tõelise elamuse osaliseks ja julgustust oma suguvõsa uurimisel.
Aitüma Sulle ja head teed, Ants Härma – Eesti Genealoogia Seltsi grand old man!

EgeS-i Rapla osakonna nimel Kalev Kask

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare